Astronomer har upptäckt en planet som är mycket större än jorden och som skulle kunna vara beboelig för oss, och den finns “relativt nära”.
Upptäckten: Nya planeten – närmare än du tror
Mest läst i kategorin
En planet som kretsar på rätt avstånd för liv från en röd dvärg, en stjärna som är svalare och mindre än vår sol, har upptäckts, det rapporterar CNN.
En superjord
Planeten uppskattas vara en och en halv gång så stor som jorden och kallas därför för superjord. Det tar den 19 jorddagar att kretsa runt sin röda dvärgstjärna.
Planeten kallas TOI-715b och finns 137 ljusår bort, upptäckten beskrivs i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
TOI-715b befinner sig inom den beboeliga zonen, det vill säga den är tillräckligt nära sin stjärna för att temperaturen ska vara rätt för att det ska kunna finnas flytande vatten på planetens yta.
Senaste nytt
Den beboeliga zonen
Den beboeliga zonen beräknas vanligtvis utifrån sådant som en stjärnas storlek, massa och temperatur samt dess refletktionsförmåga på en planets yta.
Enligt studiens huvudförfattare Georgina Dransfield finns dock flera felmarginaler i de här beräkningsfaktorerna.
Hon är postdoktor vid University of Birminghams School of Physics and Astronomy i Storbritannienen, och menar att de eventuella felmarginalerna gör att man kan ifrågasätta om en planet verkligen befinner sig i den beboeliga zonen.
Astronomer tror dock att TOI-715b finns i ett smalare och mer optimalt område runt sin stjärna, kallat den konservativa beboeliga zonen, och det är mindre sannolikt att det området påverkas av felmarginalerna.
Uppföljningsobservationer
Planeten hittades med hjälp av Nasas uppdrag Tess, eller Transiting Exoplanet Survey Satellite.
“Denna upptäckt är spännande eftersom det är den första superjorden från Tess som finns inom den konservativa beboeliga zonen. Dessutom, eftersom det är relativt nära, är systemet lämpligt för ytterligare atmosfäriska undersökningar”, säger Georgina Dransfield till CNN.
Tess lanserades 2018 och har sedan dess hjälpt astronomer att upptäcka planeter runt stjärnor som ligger relativt nära oss och som kan vara lämpliga för uppföljningsobservationer.
“Detta tillåter oss att få en mycket tydligare bild av mångfalden av exoplanetära system som kretsar kring ett brett spektrum av stjärntyper”, säger Georgina Dransfield till CNN.
TOI-715b är en optimal kandidat för framtida observationer med rymdteleskopet James Webb som ser universum i infrarött ljus och kan titta in i planeters atmosfärer.
Med hjälp av James Webb-teleskopet kan forskare avgöra om planeten har en atmosfär och hur den i så fall är sammansatt, något som kan säga mer om huruvida den kan vara beboelig.
Läs mer: Massivt svart hål förvånar forskare Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.