Europol kräver nu åtgärder från teknikjättar för att stoppa brottslighet som döljs bakom krypterade meddelanden.
Europol: ”Krypteringen hotar demokratin”
Mest läst i kategorin
Europols chef, Catherine De Bolle, riktar skarp kritik mot världens teknikjättar. Hon menar att företagen har ett samhällsansvar att ge polisen tillgång till krypterade meddelanden som ofta används av kriminella för att dölja sin identitet.
Under ett möte i Davos, Schweiz, ska De Bolle lyfta frågan med företagen för att hitta lösningar.
“Anonymitet är inte en grundläggande rättighet, säger hon. När vi har en husrannsakan men inte kan komma in på grund av en låst dörr, accepterar inte befolkningen det. Samma princip gäller digitala miljöer.”
Teknikens dubbla roll
Kryptering är en långvarig konflikt mellan teknikföretag och rättsväsendet. Företag som Apple, WhatsApp och Signal har hårdnackat försvarat kryptering för att skydda användarnas integritet och säkerhet. Samtidigt har polismyndigheter i Europa uttryckt oro över att kryptering försvårar brottsutredningar.
Förra året krävde europeiska polischefer brådskande åtgärder för att hindra kryptering från att undergräva deras arbete. Trots vissa framsteg, som Apples insatser för att bekämpa sexuella övergrepp på barn, har många initiativ mött hårt motstånd från integritetsförespråkare.
Senaste nytt
Europol satsar på AI och ny teknik
De Bolle ser också ett behov av att expandera användningen av artificiell intelligens (AI) i Europols arbete. Hon pekar på så kallade hybridhot, exempelvis anklagelser mot Ryssland för sabotage av undervattenskablar, som områden där ny teknik kan göra stor skillnad.
Men för att utreda statligt styrda brott krävs nya EU-lagar. Just nu fokuserar Europol på organiserad brottslighet, såsom terrorism, narkotikahandel och bedrägerier. Under De Bolles ledning har myndigheten vuxit till 1 700 anställda, och fler satsningar planeras.
Framgångar med avkryptering
Europol har redan visat vad tillgång till krypterade meddelanden kan innebära. Genom att knäcka tjänster som EncroChat och Sky ECC har polisen kunnat göra tusentals gripanden och driva igenom stora rättegångar.
I Belgien dömdes över 100 personer i landets största rättsprocess baserad på avkrypterad information.
Fler fall är på väg, enligt De Bolle, som ser avkryptering som ett nyckelverktyg i kampen mot organiserad brottslighet.
En europeisk polis för framtiden
Europas framtid som säker region står på spel, menar De Bolle. Hon varnar för att om inte teknikföretagen börjar samarbeta riskeras både brottsbekämpningen och demokratin.
Europol kommer i mars att publicera en rapport om hoten mot EU, där utländskt inflytande och organiserad brottslighet lyfts fram.
Frågan om balans mellan säkerhet och integritet är långt ifrån löst. Men Europol är fast beslutna att fortsätta pressa teknikjättarna att ta sitt ansvar.
Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.
Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.