Efter decennier av rekordexpansion står Europas vindkraft inför ett vägskäl. När elpriserna sjunker och investerarna drar sig tillbaka riskerar länder att tappa momentum i den gröna omställningen.
Europas vindkraft i motvind: Investerare backar
Mest läst i kategorin
Vindkraft har varit Europas stolthet i den gröna omställningen. Bland annat slog Danmark nyligen världsrekord när de genererade 58 procent av sin el från vindkraft.
Men framgången har en baksida – priserna på el har sjunkit så mycket att nya projekt blir olönsamma – en utveckling som får investerare att fly fältet. Det skriver Bloomberg.
Ingen vill
Ett smärtsamt tydligt exempel är Danmarks hittills största upphandling av havsbaserad vindkraft – en upphandling som avslutades utan ett enda bud.
Företag, däribland den statliga jätten Ørsted, anser att det inte längre är attraktivt att investera i den danska marknaden.
“Investeringar måste ha en tydlig avsättning för sin el, annars fungerar det inte”, säger Michael van der Heijden, vd för vindkraftsbolaget Reventus, till Bloomberg.
Senaste nytt
Samma problem
I Sverige möter vindkraften liknande utmaningar. Låga elpriser det svårt att locka investeringar till nya projekt, eftersom lönsamheten minskar. Intäkterna från elförsäljningen räcker helt enkelt inte för att täcka de höga kostnaderna som kommer med att bygga och driva nya vindkraftverk.
I Storbritannien går i sin tur stora mängder vindkraftsel till spillo på grund av begränsningar i elnätet.
“Kan inte bara lita på vind”
Det finns också tekniska begränsningar för hur mycket vindkraft elnäten kan hantera.
Vindkraft producerar el när det blåser. Men eftersom vinden inte alltid är jämn eller förutsägbar kan produktionen variera kraftigt. Detta skapar utmaningar för elsystemet som måste vara i konstant balans mellan produktion och konsumtion.
Under blåsiga dagar med låg efterfrågan kan elproduktionen bli så hög att elpriserna sjunker till noll eller till och med blir negativa. I praktiken innebär det att konsumenter kan få betalt för att använda el – eftersom överskottet annars kan överbelasta elnätet.
När vinden å andra sidan inte blåser tillräckligt måste andra energikällor – ofta fossila bränslen som kol och gas – snabbt täcka upp för att möta efterfrågan.
Professor Brian Vad Mathiesen vid Aalborgs universitet menar att förnybara energikällors variabilitet kräver lösningar som kan jämna ut produktionen.
“Vi kan inte ha ett elsystem som bara bygger på vind och sol”, säger han.
Kan efterfrågan rädda situationen?
En väg framåt för Europa är, enligt experter, att bättre matcha efterfrågan med elproduktionen. Det skulle kunna ske genom att elektrifiera transporter och uppvärmning samt genom utvecklingen av grönt väte för industrin – lösningar som kan bidra till att jämna ut förbrukningen över tid och minska behovet av fossila bränslen som backup.
Men hittills har dessa initiativ gått långsamt. Till exempel har tillväxten av elfordon inte motsvarat förväntningarna, och investeringar i grönt väte för att avkarbonisera industrin har ännu inte tagit fart.
“Det har inte utvecklats som vi hoppats, vilket har lett till dagens mättnad”, säger Rikke Nørgaard från analysföretaget Aegir Insights.
Grönt skifte i fara?
Vindkraftens framgång har paradoxalt nog blivit dess största utmaning.
Om inte marknaden anpassas riskerar Europa att bli mer beroende av fossila bränslen igen – trots målet om en fossilfri framtid, skriver Bloomberg.
Frågan nu är om politiker och industrin kan hitta nya lösningar för att hålla den gröna energirevolutionen vid liv, eller om vinden har vänt för Europas största klimatframgång.
Läs också: Vindkraften större än kärnkraften – igen. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.