Dagens PS

Europa töms på kompetens inom cybersäkerhet

EU har hamnat efter USA och Israel gällande bolag inom cybersäkerhet och behöver bli bättre på att behålla kunnandet och kompetensen
EU har hamnat efter USA och Israel gällande bolag inom cybersäkerhet och behöver bli bättre på att behålla kunnandet och kompetensen. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 nov. 2022Publicerad: 15 nov. 2022

EU ligger långt framme gällande forskning och innovation om cybersäkerhet, men har svårt att behålla de vassaste bolagen.

ANNONS
ANNONS

I det rådande världsläget är cybersäkerhet viktigare än någonsin, men mycket av tekniken på området har sålts och därmed lämnat Europa, det rapporterar Computer Sweden.

När det handlar om bolag inom cybersäkerhet har EU hamnat efter USA och Israel. För Europa är det viktigt att omsätta forskning till bolag som behåller kompetensen här.

Europeiska investeringsbanken satsar nu på en plattform som ska hjälpa lovande cybersäkerhetsbolag att möta investerare i ett tidigt skede.

Det här ska hjälpa att bolagen att få råd att på egen hand fortsätta sin teknikutveckling så att de inte köps upp eller flyttar, framförallt USA.

Ett par exempel från Sverige

Svenska Detectify har, som exempel, tagit in 10 miljoner dollar, nästan 104 miljoner kronor, i riskkapital i en investeringsrunda ledd av ett amerikanskt riskkapitalbolag.

Samma amerikanska riskkapitalbolag blev 2019 majoritetsägare till svenskgrundade Recorder Future.

“Det finns kompetens, men alldeles för många lovande och innovativa cybersäkerhetsföretag med ursprung i EU flyttar till andra delar av världen”, säger Roberto Viola, chef för EU-kommissionens avdelning för kommunikationsnätverk och teknik, skriver Computer Sweden.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Desinformation är ett hot mot cybersäkerheten

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]