Dagens PS

EU planerar miljardsatsa på eget satellit-internet

Space X skjuter upp satelliter för Starlink, nu vill EU ha ett eget satellitinternetsystem
Space X skjuter upp satelliter för Starlink, nu vill EU ha ett eget satellitinternetsystem. (Foto: TT) 
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 nov. 2022Publicerad: 11 nov. 2022

Nästa vecka kommer troligtvis Europaparlamentet nå en överenskommelse om ett europeiskt satellitinternetsystem för drygt 65 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det verkar som att EU-länder och Europaparlamentet nästa vecka kommer nå en överenskommelse om ett satellitinternetsystem för 6 miljarder euro, motsvarande drygt 65 miljarder kronor, detta enligt personer som är insatta i saken, det rapporterar Reuters.

I februari tillkännagav EU-kommissionen initiativet att bygga och driva ett satellitinternetsystem. Det som ligger bakom satsningen är EU:s strävan att minska sitt beroende av utländska bolag och växande oro över ryska och kinesiska militära framsteg i rymden, ökande satellituppskjutningar samt kriget i Ukraina.

Snabba på utbyggnaden av bredband

De bolag som är verksamma inom området inkluderar Elon Musks Spaxe X, Amazons Kuiper Systems och det brittiska satellitbolaget One Web, dessutom har Kina ett eget projekt. I Europa finns Frankrikes Eutelsat Communications, som räknat i intäkter, är världens tredje största satellitoperatör. De ska gå samman med One Web, Arianespace och Thales Alenia Space.

Ett eget satellitinternetsystem skulle kunna hjälpa EU att skynda på utbyggnaden av bredbandsinternet i Europa, samtidigt skulle det även täcka Afrika och därmed göra det möjligt för EU att erbjuda afrikanska länder ett alternativ till kinesiska leverantörer.

Kan bli 170 satelliter i omloppsbana

Det föreslagna satellitinternetsystemet kan innebära att 170 satelliter behöver konstrueras och skjutas upp i en låg omloppsbana mellan år 2025 och 2027.

I händelse av ett större avbrott eller en katastrof, skulle ett rymdbaserat nätverk kunna backa upp marknätet och erbjuda anslutningar på platser som traditionella tjänsteleverantörer inte täcker.

Oenighet råder om finansieringen

ANNONS

Enligt de insatta personerna ska tjänstemän från EU-kommissionen och EU-länder träffas för att ta fram detaljer den 17 november. Fortfarande råder oenighet om varifrån finansieringen av projektet ska komma.

EU-kommissionen vill ta 2,4 miljarder euro, drygt 26 miljarder kronor, från olika EU-program samt använda outnyttjade medel från andra EU-projekt. Den privata sektorn väntas skjuta till de 3,6 miljarder euro, drygt 39 miljarder kronor, som återstår.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Europeiska muskler matchar Musk?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]