Dagens PS

Etisk kris i AI-branschen: Är din bil byggd på slaveri?

Någon måste ju oftast göra grundjobbet och det är inte ovanligt att det är dem i de fattigaste delarna av världen. (Foto: Getty Images)
Någon måste ju oftast göra grundjobbet och det är inte ovanligt att det är dem i de fattigaste delarna av världen. (Foto: Getty Images)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 16 dec. 2024Publicerad: 16 dec. 2024

Svenska AI-bolaget Kognic i etisk strid. Vd:n Daniel Langkilde kritiserar låga löner och dåliga arbetsvillkor hos underleverantörer.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Den svenska AI-utvecklaren Kognic befinner sig i en bransch präglad av etiska dilemman. Vd:n Daniel Langkilde beskriver en verklighet där företag konkurrerar genom att pressa priser, vilket ofta sker på bekostnad av arbetarnas löner och rättigheter, rapporterar Ny Teknik.

Kognic, som utvecklar AI-plattformar för bland annat självkörande bilar, är beroende av stora mängder annoterad data. Denna data skapas genom att människor manuellt analyserar och märker upp bilder och videoklipp, ett arbete som ofta outsourcas till låglöneländer.

Låga löner och undermåliga villkor

Langkilde målar upp en bild av en bransch där offerter med löner på så lite som 70 cent, motsvarande knappt åtta kronor i timmen, är vanliga.

Han menar att många av Kognics konkurrenter ignorerar de undermåliga arbetsförhållandena hos sina underleverantörer. Han påpekar att det är oacceptabelt låga löner oavsett var i världen man befinner sig.

Kognic har en etisk policy som förbjuder dem att acceptera sådana offerter, men problemet är utbrett inom branschen.

ANNONS

Senaste nytt

Bristande ansvarstagande

Även på kundsidan, där biltillverkare som Volvo Cars finns, upplever Langkilde en bristande medvetenhet. Fokus ligger oftast på pris och effektivitet, snarare än på de etiska aspekterna av AI-utvecklingen.

Kunderna är främst intresserade av hur mycket data de kan få för pengarna, berättar Langkilde. Han efterlyser ett större ansvarstagande från både kunder och konkurrenter.

ANNONS
Både dåliga arbetsförhållanden och all energi Ai slukar gör att man känner lite motstånd till hela AI-grejen. (Foto: Getty Images)
Både dåliga arbetsförhållanden och all energi AI slukar gör att man känner lite motstånd till hela AI-grejen. (Foto: Getty Images)

Volvos koppling till låglönearbete

Tidigare i år avslöjade Svenska Dagbladet att Volvos dotterbolag Zenseact köpt in data från Scale AI:s plattform Remotasks. Där arbetade människor i en filippinsk slum under knappa förhållanden och hade knappt råd med mat trots långa arbetsdagar.

Avslöjandet ledde till att Volvo pausade samarbetet.

Langkilde efterlyser granskning

Langkilde hoppas nu på mer granskning från media för att sätta press på storbolagen.

Han jämför med klädbranschen, där uppmärksamhet kring dåliga arbetsförhållanden tvingade företag som H&M att ta ansvar för hela produktionskedjan. Han menar att det inte längre är acceptabelt att skylla på underleverantörer.

Ensam i kampen för etik

Inom AI-branschen går utvecklingen dock långsamt. Langkilde känner sig ensam i sin strävan efter etisk datainsamling och hoppas att fler företag ska följa efter. Han uttrycker sin oro över att etiken i branschen oftast hänger på enskilda individers moral.

ANNONS

Chatbots uppmanade barn till självskadebeteende och mord

Två familjer stämmer chatbot-företaget Character.AI efter att deras barn utsatts för skadligt innehåll som uppmaning till självskadebeteende. En ny

Läs också:
Så använder du som är 55+ AI för att boosta din karriär. News 55
AI-jättarnas satsning kan bli nästa års stora genombrott. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
Jämför bilförsäkring

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]