Små bakterier skulle kunna lösa världens energiproblem. Ett vetenskapligt genombrott visar att elektricitet kan produceras endast med hjälp av atmosfären, och kanske lite extra väte.
Enzymet som kan generera elektricitet ur luften
Mest läst i kategorin
För att överleva i hårt klimat och svåra miljöer, som exempelvis Antarktis eller vulkankratrar, producerar små bakterier ett enzym kallat Huc, det skriver Bloomberg.
Som ett naturligt batteri
Enligt en vetenskaplig artikel av forskare vid Monash University i Melbourne, Australien, producerar Huc en liten elektrisk ström genom att konsumera vätgas i luften.
Forskarna skriver att olika aeroba, syrekrävande, bakterier använder atmosfärsik vätgas som energikälla för att överleva och växa i en betydelsefull process som reglerar sammansättningen i atmosfären.
Enligt forskarna fungerar Huc som ett naturligt batteri och deras fynd öppnar för att skapa enheter som genererar energi från luften.
Senaste nytt
Väldigt stabilt enzym
Det forskarna ville göra var att isolera enzymet Huc från en bakterie och Ashleigh Kropp, en av forskarna, berättar att de upptäckte att Huc har en extra komponent som de inte kände till.
“Med den bildar Huc ett stort komplex, och när vi tar bort den bildar Huc inte det stora komplexet längre. Det visar sig att den här komponenten och komplexet är väldigt viktiga för hur Huc fungerar i cellerna”, säger hon på Monash Universitys webb.
Hon tillägger att enzymet är väldigt stabilt och att det är möjligt att frysa det eller värma det till 80 grader Celsius utan att det förlorar sin förmåga att generera energi.
“Det här återspeglar hur detta enzym hjälper bakterier att överleva i de mest extrema miljöer”, säger hon på universitetets webb.
Vet ännu inte hur det kan användas
Till skillnad från andra kända enzymer och katalysatorer fungerar Huc på annat sätt eftersom det, enligt studien, är en “vätgasrenare” som kan använda små koncentrationer av gasen.
Till skillnad från alla andra kända enzymer och kemiska katalysatorer kan Huc förbruka vätgasen under den atmosfärisk gränsen.
Chris Greening, vid Biomedicine Discovery Institute, säger att man en tid har vetat att bakterier kan använda väte i luften som energikälla, men att man inte förrän nu vetat hur.
Man vet ännu inte hur Huc kan användas för att producera elektricitet, men forskarna menar att enzymet eventuellt skulle kunna driva små enheter.
Om man tillför extra väte till Huc skulle det kunna innebära att enzymet en dag kan generera mycket mer elektricitet, tror forskarna.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Fusionskraft: Stort hopp om “konstgjord sol” i Frankrike
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.