Dagens PS

Enköping testar modell för att energieffektivisera fastigheter

För Rombergaskolan i Enköping har kommunen upphandlat en energikartläggning med EnOff-modellen
För Rombergaskolan i Enköping har kommunen upphandlat en energikartläggning med EnOff-modellen. (Foto: Enköpings kommun)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 01 feb. 2022Publicerad: 01 feb. 2022

Enköping är först ut med att testa modellen EnOff, som ska förenkla energieffektiviserande åtgärder i offentliga fastigheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Modellen EnOff ska förenkla upphandling av energieffektiviserande åtgärder i offentliga fastigheter och öka renoveringstakten.

Tillsammans med bland annat EEF, Upphandlingsmyndigheten och SKR, har kommuner i Östra Mellansverige, sedan ett par år, jobbat i ett stort projekt för att främja energieffektivisering: projekt EnOff, som står för energieffektivisering i offentlig sektor.

Projektet stöds av Energimyndigheten och finansieras genom Tillväxtverket, dess syfte är att ta fram verktyg, hitta nya vägar och samarbeten för att underlätta energieffektivisering i offentlig sektor.

Ska minska energianvändningen

Inom Enköpings kommun har det sedan år 2020 pågått ett projekt för att för fram EnOff-modellen, som även ska underlätta samarbetet mellan näringslivet och offentlig sektor.

“Vi har ett mål att minska energianvändningen i våra fastigheter med 10 procent mellan 2018 och 2023. Därför är det här väldigt intressant för oss. Det finns heller ingen anledning att slösa på energi”, säger Joakim Sjödahl, energisamordnare och ansvarig för projektet, i ett pressmeddelande.

Kostnad och besparing redovisas

Kommunen kan genomföra en energikartläggning med EnOff-modellen, där åtgärder redovisas med kostnader och besparingar. Kommunen kan sedan välja om den vill gå vidare med leverantören i olika åtgärder. Därefter fastställs kostnaderna och en beställning görs. När åtgärderna har genomförts kan de följas upp för att se resultatet av energibesparingarna.

“Vi har upphandlat en samverkan, i den garanterar vi en energikartläggning, vilket vi håller på med nu på Rombergaskolan. Eventuella åtgärder och energikartläggningar på andra objekt löser vi ut vartefter via optioner i kontraktet. Vi behöver alltså inte handla upp igen”, säger Karin Björkman, bygg- och projektledare och även hon ansvarig i projektet.

Jarno Rannisto, strategisk inköpare på inköpsavdelningen, förklarar att det i samverkansavtalet inte finns något krav på kommunen att köpa ytterligare energikartläggningar eller åtgärder efter Rombergaskolans kartläggning, vilket ger den avtalade konsulten ett incitament att leverera bra kvalitet för varje beställd option. Det ger även beställaren tryggheten att enkelt kunna avbryta samarbetet om det inte fungerar som förväntat.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Att planera för social hållbarhet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS