EU-länderna har till oktober på sig att fylla på gaslagren inför nästa vinter, menar inflytelserika tankesmedjan Buegel.
Vintern inte över – men Europa måste redan förbereda för nästa
Mest läst i kategorin
I fjol minskade EU-länderna konsumtionen av gas med 15 procent för att göra sig fria från beroendet av ryska råvaror. Tidigare år har EU-länderna räknat med billig naturgas från Ryssland för att hålla värmen under vinterhalvåret – något som blivit otänkbart sedan Rysslands invasion av grannlandet Ukraina, och de sanktioner som EU infört sedan dess på ryska varor.
Det rapporterar Reuters.
Eu-länderna fortsätter att importera mindre kvantiteter gas och olja från Ryssland, men inte i närheten tillräckligt för att mätta de behov som kontinenten har för att hålla uppe inomhustemperaturerna under vinterhalvåret.
Enligt Bruegel måste lagren fyllas på med 17 procent – eller 20 procent om ryska gasexporten avtar helt.
Inte som i Sverige
Eu vill inte importera gas från Ryssland, men är av nöden tvungen eftersom de flesta länderna inte värmer sina hus med bergvärme och el, som i Sverige. Det har gjort att Ryssland kunnat använda gasexporten som ett politiskt maktmedel för att pressa Europa till att inte ta ställning för Ukraina i kriget.
Genom minskad export har Putin lyckats slå ett hårt slag mot de europeiska hushållen i form av el- och gasräkningarna, som slog rekord i land efter land under fjolåret. Förhoppningen har varit att skapa en spricka mellan de Ukrainavänliga regeringarna och de ekonomiskt ansatta hushållen.
Ännu så länge har det inte fungerat.
Missa inre: Bedragarna riktar in sig på ditt elstöd
Behöver fylla lagren
Om man lyckas spara gas i den takt som tankesmedjan föreslår kommer gaslagren vara till 90 procent fyllda lagom till den 1 oktober 2023. Det förutsätter ett stålbad av neddragen konsumtion redan nu.
EU:s gaslager är på ovanligt höga nivåer tack vare en mild vinter och en hastig import av naturgaser från andra håll i världen.
För närvarande är gaslagren 71 procent fyllda, och inget tyder på att de kommer vara tömda när den nuvarande vintern når sitt slut.
Eu:s gasberoende minskade bara två procent i fjol. Anledningen var svag effekt från vattenkraft och kärnkraft. I år hoppas man att minskningen blir större. Detta eftersom man hoppas att den franska kärnkraften är återställd i sommar.
Tyskland och Nederländerna har dessutom byggt ut sin infrastruktur för att kunna använda sig av LNG i större utsträckning.
Bruegel uppmanar Eu-länderna att genomföra en grundläggande förändring för att minska sitt gasberoende från utlandet.
Då skulle energianvändandet på kontinenten se mer ut som i Sverige och Norge, vars hushållsel och uppvärmning inte är beroende av gas alls.
Hela rapporten finns att läsa på den belgiska tankesmedjan Bruegels hemsida.
Läs mer om energikrisen i Europa:
SD har tappat 3,6 procent sedan valet
Depression orsakas av luftföroreningar
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.