Världens största konstgjorda damm, Kariba-reservoaren, har rekordlågt vattenstånd. Eftersom dammen används för att få vattenkraft och elektricitet är tillståndet allvarligt i de drabbade länderna, Zambia och Zimbabwe.
Världens största vattenkraftverk sinar
Mest läst i kategorin
Dammbyggen har varit ett ganska vanligt sätt att få igång elproduktion i många länder, särskilt i fattigare delar av världen.
Men Karibadammen, som är en av de största dammbyggena, används även för fiske och för att locka turister. Vattnet flyter ut i vattendrag där man fiskar och transporterar sig.
Men nu är det så lite vatten att dammen i praktiken blir närmast oanvändbar. Vattennivåerna har sjunkit till 1 procent, vilket är de lägsta någonsin. Det skriver Bloomberg.
Den nivån uppmättes den 28 december. Bara ett år tidigare låg samma nivåer på 20 procent.
I januari brukar depåerna fyllas på, men än så länge har det inte hänt.
Utan vattenkraft – strömavbrott varje dag
För 30 år sedan var dammen också nere på mycket låga vattennivåer, men inte ens då var de så låga som nu.
I Zimbabwe har det här inneburit en sträng energiransonering – man är utan ström 19 av dagens timmar.
Zambia började energiransonera den här veckan på grund av de kritiskt låga nivåerna. Just nu kan Zambia och Zimbabwe bara ta ut 300 megawatt var per land.
Dessutom påverkas fisket, och den turism som är knuten till fisket. Eftersom det finns hushåll som är beroende av att fiska egen fisk för att få protein, så är situationen oroväckande.
Dessutom blir sjöfarten påverkad, i vissa hamnar går det inte längre att lägga till.