Dagens PS

Tyskland klarar sig strålande utan kärnkraft

Kärnkraft
Till vänster rivning av kärnkraftverket i Grafenrheinfeld, Tyskland. Till höger Bård Standal, Fornybar Norge. (Foto: Karl-Josef Hildenbrand/AP/TT och Fornybar Norge)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 13 sep. 2024Publicerad: 13 sep. 2024

Katastrof för energisektorn i Tyskland efter nedläggningen av kärnkraft? Nej, priserna visar att det går alldeles strålande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många negativa rubriker har det varit kring nedläggningarna av kärnkraftverk i Tyskland de senaste åren, även här på Dagens PS.

Många ifrågasatte det kloka i att lägga ned kärnkraften samtidigt som Vladimir Putins Ryssland utövade energiutpressning mot Europa. Klimatnyttan av nedläggningen ifrågasattes också kraftigt, då det bland annat ledde till ökad användning av brunkol, åtminstone tillfälligt.

Men hur gick det egentligen med nedläggningen av kärnkraften i Tyskland, med något år till i backspegeln?

“Det var praktiskt taget noll”

Katastrofen som många oroade sig för inträffade aldrig, menar Bård Standal, vice administrativ direktör på Fornybar Norge, intresseorganisation för grön energi i vårt västra grannland.

“Många av oss tittade oroligt på kring avstängningen för att se effekten på priserna. Du kan se det i Tysklandsgrafen nedan. Det var praktiskt taget noll. På mindre än tio år hade tillräckligt med förnybar energi byggts för att ersätta all kärnkraft som byggts sedan Kahl (Tysklands första kärnkraftverk, reds anm.) gick online 1961”, skriver han i ett inlägg på sociala medier.

Energipriset i Tyskland stabiliserade sig snabbt efter nedläggningen av kärnkraften – utvecklingen av grön energi kompenserar. (Foto: Bård Standal)

Tyskland behövde visserligen förändra sin plan för nedläggningen av kärnkraften i samband med Rysslands invasion av Ukraina. Men det innebar bara en förlängning av tre kärnkraftverk mellan december 2022 och april 2023.

“Vid den tiden hade Tyskland fått mer eller mindre kontroll över situationen. Dels genom ökad takt i förnybar utveckling och dels genom att köpa mer gas från till exempel Norge. Våren 2023 var elpriserna i Tyskland redan lägre än i Frankrike”, säger Bård Standal.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Tillbaka på samma prisnivåer som före invasionen

Han konstaterar att prisnivåerna för energi i Tyskland nu är tillbaka på nivåerna som gällde före Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina våren 2022. Spotpriset på elmarknaden i Tyskland är ned 27,5 procent räknat på årsbasis. Samtidigt fortsätter utbyggnaden av grön energi i en allt snabbare takt.

Ökningen av väderberoende energislag gör visserligen att Tyskland måste importera el från andra länder (däribland från kärnkraft) när det inte blåser eller solen inte skiner. Men över helåret 2022 exporterade Tyskland ändå betydligt mer el än de importerade, rapporterade Reuters i början av 2023.

“Stämmer inte detta med det du läste i tidningarna när stormen var som värst? Det kan ofta vara en bra idé att påminna sig själv om att nyheten bara är det första utkastet till vad som kommer att stå i historieböckerna. Det är först efteråt som man verkligen lyckas separera signal från brus”, skriver Bård Standal på Förnybar Norge.

Läs även: Slutförvaring: Nu avgörs den eviga frågan (Dagens PS)

Läs även: På lördag stängs tre kärnkraftverk – trots energikris (Dagens PS)

Läs även: Klimatforskare bestörta över stängd kärnkraft i Tyskland (Dagens PS)

Läs även: Expert: Därför borde Sverige läxa upp Tyskland (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS