Dagens PS

Tyskland får skulden – och vinsten – för höga elpriser 

E.ON
Energibolaget E.ON:s kontor i Malmö. (Foto: Johan Nilsson/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 13 dec. 2024Publicerad: 13 dec. 2024

Tokhöga elpriser, och det är Tysklands fel, om man får tro politikerna. Var pengarna hamnar? Bland annat hos tyska bolag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Politiker från vänster till höger i Sverige upprörs av de höga elpriserna. Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar säger “I dag blir hushållen rånade av elbolagen”. Energiminister Ebba Busch (KD) är “vansinnig på tyskarna”.

Enligt experter är det fenomenet som på tyska heter “dunkelflaute” som är orsaken till prisrusningen – de perioder när det är vindstilla och brist på solljus går det inte att få ut mycket från Tysklands stora gröna energisatsning, och landet tvingas importera el istället, bland annat från Sverige.

Vindstilla i Tyskland ger höga elpriser här

De höga priserna till trots så har vi egentligen inte ett problem med produktionen av el i Sverige just nu.

Driftläget är visserligen mer ansträngt än normalt i södra Sverige med låg vind och försenad återstart på Forsmark 3 från revisionen. Effektreserven i form av oljekraftverket i Karlshamn har satts i beredskap, men ännu inte använts. Sverige har nettoexport av el samtidigt som priserna rusar.

“Det blåser inte i Tyskland och eftersom vi är sammankopplade och har en gemensam elmarknad ”smittas” elpriserna i exempelvis Skåne av kontinentens priser”, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät på myndighetens hemsida.

Tyskland igen alltså. Kritiken mot vårt stora grannland i söder har duggat tätt i dagarna.

“Tyskland dumpar alltså konsekvenserna av sin stängda kärnkraft på södra Sverige. Det innebär att alla svenskar söder om Dalälven betalar betydligt mer för elen än vi borde och att den svenska industrin förlorar i konkurrenskraft”, skriver exempelvis tre toppolitiker hos Liberalerna hos Dagens industri.

Tyskland kärnkraft
Rivning av kärnkraftverk i Tyskland. (Foto: TT)
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Regeringskris i Berlin

Just nu brottas Tyskland med, förutom höga elpriser och gaspriser, en ekonomisk kris och en regeringskris. Så frågan är hur mycket svenskt gnäll om elpriser prioriteras i Berlin.

Ytterligare en aspekt av saken är att tyska bolag också är bland de som får intäkterna när herr Svensson i Skåne betalar 50 kronor för att duscha. I södra Sverige, elområde SE4, är exempelvis den största aktören på marknaden för distribution av el E.ON Sverige, dotterbolag till den tyska energijätten E.ON AG som köpte upp gamla Sydkraft 2001.

Tyska Uniper är också Sveriges näst största producent av energi, efter Vattenfall. Uniper ägs av den tyska staten.

Tyska konsumenter brottas förstås också med dyra elpriser, vilket är en av anledningarna till landets ekonomiska kris. Hur mycket de kan öka sina marginaler är oklart, men de tyska eljättarna är inte bland förlorarna när det är dyrt.

Läs även: Snart här – elmodellen ingen vill ha (Dagens PS)

Läs även: Hårda ord mot elbolagen – “skyhöga priser, bara för att de kan” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS