Dagens PS

Tyskland beslagtar den ryska oljejätten Rosnefts tillgångar

Tyskland beslagtagtar den ryska oljejätten Rosnefts tyska enhet. Vid en presskonferens i Berlin senare i dag kommer Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, till höger och landets ekonomiminister Robert Habeck, till vänster presentera mer detaljer om landets nationaliseringsplan.
Tyskland beslagtagtar den ryska oljejätten Rosnefts tyska enhet. Vid en presskonferens i Berlin senare i dag kommer Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, till höger och landets ekonomiminister Robert Habeck, till vänster presentera mer detaljer om landets nationaliseringsplan. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 sep. 2022Publicerad: 16 sep. 2022

Tyskland har beslagtagit den ryska oljejätten Rosnefts tyska enhet, något som förvärrar landets ekonomiska konflikt med Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att ta övergripande kontroll över sin energiindustri, säkra leveranser och avbryta årtionden av beroende av Ryssland för bränsle, har Tyskland beslagtagit en lokal enhet av den ryska oljejätten Rosneft PJSC, det rapporterar Bloomberg.

Den tyska regeringen säger att den tagit över Rosnefts tyska enhet, inklusive andelar i tre oljeraffinaderier. Baslagtagningen av Rosneft-enheten är en eskalering av Tysklands ekonomiska konflikt med Ryssland.

Ska sluta köpa olja från Ryssland

Tyskland har befogenhet att överta administrationen av ett energibolag genom att utfärda en order via den tyska energisäkerhetslagen. Rosneft kan överklaga beslutet om övertagande i tyska domstolar.

På grund av sanktioner förbereder sig Tyskland för att i slutet av året sluta köpa råolja från Ryssland. Landet måste därför hitta alternativa källor och se till att ryskt ägande av Tysklands viktigaste raffinaderier inte kommer hota leveranserna.

På grund av Tysklands beroende av rysk gas och olja har landet drabbats särskilt hårt av konflikten med Ryssland. Sanktioner och Rysslands ansträngningar för att straffa Europa ekonomiskt för stödet till Ukraina gör att Tyskland riskerar att hamna i en lågkonjunktur.

Tyskland vill även ta över Uniper

På torsdagen rapporterade Bloomberg att Tysklands regering för avancerade samtal för att ta över SE Uniper och två andra stora gasimportörer för att undvika kollaps av landets energisystem. Inom några dagar kan ett beslut komma.

Uniper förlorar 100 miljoner euro, nästan 1 065 miljoner kronor, om dagen när de försöker ersätta den ryska gasen med dyrare alternativ så behovet av åtgärder är brådskande.

ANNONS

Mer detaljer om Tysklands nationaliseringsplan

“Saker och ting är komplexa, vi arbetar igenom det mycket noggrant”, sade Tysklands ekonomiminister Robert Habeck till Bloomberg på torsdagen.

Vid en presskonferens i Berlin senare i dag, fredag, kommer Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Robert Habeck presentera mer detaljer om landets nationaliseringsplan. Tysklands regering har avböjt att kommentera några planer på att förstatliga gasbolagen, det skriver Bloomberg.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Tyskland överväger att nationalisera energijätten Uniper

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]