Kolet som Europa köpte i fjol säljs nu till Indien, Afrika och Kina, trots oron för skyhöga energipriser i vinter och energikrisen i fjol. Istället hoppas man på goda gasleveranser.
Trots energikrisen: Europa säljer sitt kol utomlands
Mest läst i kategorin
Oron var stor inför den gångna vintern. Energibrist, krig i Ukraina och global osäkerhet gjorde att man hamstrade kol i Europa.
Men efter en mild vinter och ökad tillgång till naturgas vände nu flödena.
MISSA INTE: Nu chockhöjs elavgiften – för Stockholmare
Energikrisen avblåst
Nu exporteras istället kolet från Europa och sammanlagt har 1,12 miljoner ton fraktats från Europa via framförallt Spanien och Nederländerna i år, där ibland en last på över 145 000 ton till Indien i april, rapporterar Bloomberg.
“En del av det här kolet har legat där i mer än ett år och lagring är känsligt”, säger Guillaume Perret, kolmarknadsanalytiker på Perret Associates.
Efter att ha varit utsatt för väder och vind i månader i utomhusförråd, börjar kol att degenerera och blir så småningom oanvändbart, förklarar Perret.
Därför hjälper kolet inte mot eventuella den eventuella framtida energikrisen.
Senaste nytt
Såg möjligheter
Det var i spåren av Rysslands invasion av Ukraina som kolanläggningar som lagts i malpåse togs i drift igen och handlare såg chansen att sälja kol i högre omfattning igen, som hamstringen uppstod.
Men ett tillflöde av flytande naturgas och en mild vinter gjorde att det mesta av kolet inte behövs.
När vintern var över hade man inom EU faktiskt använt 11 procent mindre mängd kol än vintern innan, enligt tankesmedjan Ember.
Nu vänder flödena
Den kol som kom från till och med så långväga leverantörer som Colombia, Sydafrika och Indonesien är nu på väg till nya destinationer.
“Vad som är väldigt ovanligt är att se flöden från Nederländerna till Marocko och från Spanien till Indien”, säger Alex Claude, vd för analysföretaget DBX Commodities i London och före detta kolhandlare.
“Det är ett tecken på att det är mindre efterfrågan längs Rhen och mer utanför Europa.”
Utflödena av kol från EU är också tacksamma för kolhungriga Indien och Kina, som på egen hand står för mer än hälften av den globala förbrukningen av bränslet.
Kina är enligt analytiker på väg att importera rekordmängder av kol i år.
Varnar för nästa vinter
Samtidigt varnar experter Europa för kommande risker. Tysklands sista kärnreaktorer är stängda och gasförsörjningen är beroende av rörledningar från Norge och säkra LNG-laster globalt.
“Människor måste vara försiktiga så att de inte blir för medtagna”, säger Guillaume Perret.
“Vi vet inte vad som händer nästa vinter.”
Läs mer om energikrisen:
Nu chockhöjs elavgiften – för Stockholmare
Ville bygga jättepark för vindkraft: Försvaret säger nej
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.