Dagens PS

Sveriges dricksvatten kan påverkas – nu höjs beredskapen

beredskapen
En röd hatt och skyltar markerar var naturgasledningen mellan Danmark och Sverige har sitt landfäste vid Klagshamn söder om Malmö (Foto: Johan Nilsson/TT).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 12 okt. 2023Publicerad: 12 okt. 2023

Om ett sabotage skulle drabba Sveriges naturgasledning kan det få allvarliga konsekvenser. Nu höjs beredskapen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter att Finlands regering meddelat att ledningen Balticconnector på Finska vikens botten skadats ”avsiktligt”, kommer nu beredskapen att höjas vid Sveriges naturgasledning.

Swedegas nedgrävda ledning är 62 mil lång och går från Dragör i Danmark under Öresund och upp genom Skåne och Halland till Stenungsund.

Naturgasen används främst inom kraftvärmeverk och industrier, och är viktig för kemiindustrin i Stenungsund.

Enligt innovations- och kemiindustrin, Ikem, är kolmolekylen som finns i naturgasen, “helt avgörande” för att ta fram kemikalier för rening av dricksvatten.

Den behövs även för tillverkning av vissa livsmedel och mediciner, samt tillsatser till djurfoder, rapporterar Dagens Nyheter.

På tisdagen meddelar Nordion Energi, som äger företaget Swedegas, att de höjer beredskapen. Exakt vad det innebär vill företaget av säkerhetsskäl inte gå in på.

Läs även: Strejk: Gaspriset rusar – Europas vinterplan i fara

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]