Dagens PS

Spanien vill bli europeiskt nav för grön energi 

spanien
Spanien planerar att bli Europas nav för grön vätgas, men satsningen är inte utan komplikationer. (Foto: Unsplash)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 04 juli 2023Publicerad: 04 juli 2023

Spanien satsar på att bli Europas ledstjärna i grön energi. Över 18 miljarder euro har investerats i förnybar vätgas och nu ska en ny sjöfartsväg ta planerna till nästa nivå.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sjöfartsvägen sträcker sig från norra till södra spanska kusten och invigdes i juni av Kung Felipe VI av Spanien och Kung Willem-Alexander av Nederländerna i en hamn mittemot Gibraltar.

Projektet representerar Europas hittills mest ambitiösa ansträngning för att implementera teknologier som är avgörande för att bli kontinentens första klimatneutrala land.

Bloomberg skriver att sjöfartsvägen är en djärv och riskabel satsning.

“Priviligerad position”

Över 18 miljarder euro har investerats i Spanien på att producera och distribuera grön vätgas.

“Spanien har en unik och priviligerad position att bli ett slags Saudiarabien av grön vätgas”, säger Carlos Barrasa, vice ordförande för ren energi på det lokala raffinaderiet Cepsa SA.

Spanien har dessutom Europas bästa förhållanden för solenergi.

ANNONS

Senaste nytt

Avgörande steg

Grön vätgas tillverkas av förnybar kraft som bryter upp vattenmolekyler och ses som avgörande för övergången från fossila bränslen. Det är ett effektivt sätt att lagra energi från sol, vind och vatten på ett sätt som kan transporteras via rörledningar och fartyg.

ANNONS

För att förhindra de värsta effekterna av den globala uppvärmningen uppskattar International Renewable Energy Agency att användningen av grön vätgas måste öka till 500 miljoner ton innan år 2050.

Flera komplikationer

Men det återstår att se om drömmen blir uppfylld.

Grön vätgas kan kosta mer än dubbelt så mycket att producera än den gråa versionen som kommer från fossila bränslen. Samtidigt som Spaniens gröna transportförbindelser tar form ligger andra länder fortfarande efter.

Både Frankrike och Tyskland har börjat dra ner på tidigare ambitioner att möta EU:s så kallade Green Deal, på grund av oron för de politiska och finansiella kostnaderna.

Dessutom kan valet i Spanien den 23 juli leda till en ny regering som är mindre villig att spendera på sektorn.

Läs mer: Larmet: Europa värms upp snabbast i världen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS