Dagens PS

Shell slutar köpa olja från Ryssland

Shell ryssland
Shell har hamnat i blåsväder igen. (Foto: TT)
Daniel Bylund
Daniel Bylund
Uppdaterad: 08 mars 2022Publicerad: 08 mars 2022

Shell fick massiv kritik förra veckan efter det uppdagades att de köpt rysk olja trots invasionen av Ukraina. Nu backar bolaget och meddelar att det slutar köpa rysk olja.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Shells köp av rysk olja var inte mot sanktionerna och skedde till rekordstor rabatt. Inköpet uppgick till 100 000 ton råolja. Under tisdagen ber bolaget om ursäkt och gör en tvärvändning i frågan, rapporterar CNBC. 

“Som ett omedelbart första steg kommer företaget att stoppa alla spotköp av rysk råolja. Det kommer också att stänga sina bensinstationer, flygbränslen och smörjmedelsverksamheter i Ryssland”, heter det i ett uttalande.”

Bolaget tog emot massiv kritik

Avslöjandet om köpet fick massiv kritik från flera håll, bland annat Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba som uppmanade alla företag att avbryta sina affärer med Ryssland.

Anledningen till att Shell köpte rysk olja var att den skulle användas för att producera bensin och diesel. Ett beslut som enligt Shell var direkt felaktigt.

Avslutat affärer med Gazprom

Shell meddelade förra helgen att de kommer avbryta sina samriskföretag med ryska energijätten Gazprom. De kommer även låta vinsten från deras rabatterade inköp av rysk olja gå till humanitärt bistånd till Ukraina.

Säkerställa stabil energiförsörjning i Europa

Ben van Beurden, vd för Shell, säger att vi står inför stora samhällsutmaningar för att försäkra att det finns en stabil energiförsörjning i Europa.

“I slutändan är det upp till regeringar att besluta om de otroligt svåra avvägningar som måste göras under kriget i Ukraina. Vi kommer att fortsätta att arbeta med dem för att hjälpa till att hantera de potentiella effekterna på säkerheten för energiförsörjningen, särskilt i Europa”, tillade han.

Läs mer: Shell köper olja av Ryssland – har inte dragit sig ur

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]