Industrier kan tvingas ställa om och elpriserna oftare nå toppar. Så drabbas Sverige när Ryssland stryper gasexporten – men inom ett år ljusnar det, enligt experterna.
Så drabbas Sverige av gaskrisen: "Första året värst"
Mest läst i kategorin
Rysslands beslut att från och med denna onsdag strypa gasexporten påverkar även Sverige. De svenska hushåll som fortfarande använder gas till spisar och värmepannor ska prioriteras vid en eventuell gasbrist, förklarar myndigheterna.
Men gasberoende industrier kan tvingas ställa om till andra energikällor eller dra ner verksamheten i en omställningsfas, rapporterar SvD i dag och hänvisar till Energimyndighetens tidiga varning kring gasbrist.
Halverar i dag
Från och med i dag stryper Ryssland sin redan reducerade exportvolym via Nord Stream 1.
Ryssarna återupptog leveranserna nyligen men bara till 40 procent av normal kapacitet. Nu halverar man den volymen.
I Sverige är det västkusten som är mest sårbar vid gasbrist. Av regionens energikonsumtion står gasimporten för en femtedel.
För hela Sverige är motsvarande andel endast 3 procent.
Västsverige har framförallt använt rysk gas sedan det danska Tyra-fältet i Nordsjön för några år stängdes för renovering.
Från Tyskland kommer nu en internationell gasblandning till Sverige via Danmark. Därmed finns även rysk gas i västkustens energiförsörjning.
Tror på omställningen
Från och med hösten börjar den nya förbindelsen Baltic Pipe föra norsk gas till Polen och nästa sommar återöppnar det danska Tyra-fältet.
Dessutom blir biogas en allt viktigare del av gasförsörjningen och är idag cirka en tredjedel av gasen hos Swedegas.
Carolina Wistén, sälj- och marknadschef hos Nordion energi och Swedegas är optimistisk.
“EU-länderna ser just nu ut att fylla på sina gaslager. Redan nu vid månadsskiftet till augusti räknar vi med 70 procent lagerfyllnad, så jag tror att EU-länderna klarar att fylla upp före vintern även om Ryssland har strypt Nord Stream 1”, säger hon.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.