När Sverige laddar för en ny våg av investeringar i kärnkraft med stora löften om snabba leveranser och effektiva lösningar, kan ett brittiskt exempel bli en varning och påminnelse om att det inte alltid går enligt planen.
Råttor försenar ny kärnkraft – varning för svenska optimister


Mest läst i kategorin
Råttor har bokstavligt talat invaderat byggarbetsplatsen på det enorma och sedan tidigare försenade brittiska kärnkraftsprojektet Hinkley Point C. Detta oväntade hinder sätter ljus på hur skört tidsschemat för stora energiprojekt kan vara.
Hinkley Point C, som ska bidra med cirka 7 procent av Storbritanniens totala elproduktion, dras redan med massiva förseningar och skenande kostnader, vilket Dagens PS rapporterat om tidigare. Nu kommer ytterligare en smäll: arbetare rapporterar om råttor “överallt” – vid kantiner, byggställningar och personalutrymmen.
Situationen väcker frågor som behöver besvaras av svenska tidsoptimister som vill få till ny svensk kärnkraft under början av nästa årtionde.
Läs mer: Tyck till om svensk kärnkraft – framtidens energi eller ett haveri? Dagens PS
Ambitiösa planer – men verkligheten är svår
I Sverige har två industrijättar, finska Fortum och svenska Vattenfall, ställt sig redo att bygga ny kärnkraft. Planerna är ambitiösa, med en möjlig första driftsättning redan under tidigt 2030-tal.
Precis som i Storbritannien är det stora förhoppningar om snabb utbyggnad och en effektiv process som gäller – men i praktiken går det sällan enligt tidsplan när vi bygger kärnkraft i Europa.
Storbritanniens erfarenheter är ett av flera exempel på detta.
Hinkley Point C är idag över 15 år försenat och kostnaderna har stigit med hela 155 procent jämfört med ursprungsbudgeten. Trots en rigorös kontroll och planering dyker nya, oväntade utmaningar ständigt upp.
Det brittiska projektet brottas med problem som personalstrejker och säkerhetsfrågor. Nu står man alltså även inför sanitära utmaningar där fackförbunden kräver omedelbara insatser för att få bukt med råttorna, enligt Oilprice.com.
Senaste nytt
Ett varnande exempel för ny kärnkraft
EDF, det franska bolaget bakom Hinkley Point C, har varit tvunget att anlita specialister för att åtgärda situationen.
”Råttorna är en utmaning på alla större byggprojekt, och vi har vidtagit åtgärder”, säger en talesperson för bolaget, rapporterar Oilprice.
Ändå visar händelsen på sårbarheten i storskaliga energiprojekt. Även om svenska kärnkraftsprojekt kanske inte behöver frukta just råttor, finns det gott om andra potentiella överraskningar som kan rubba planerna. Exempelvis tekniska komplikationer, pressade leveranskedjor, ekonomiska bakslag eller lokala protester.
Politiker mer optimistiska än svenskarna
“Trots politikernas offensiva retorik och Vattenfalls uttalade ambition om byggstart redan 2029, skakar svenskarna på huvudet”, skriver Realtid, som låtit läsarna svara på frågor om kärnkraften.
Tidningens senaste läsarenkät bland 1 382 tillfrågade visar att hela 55,7 procent svarar nej på frågan om regeringens tidsplan kommer att hålla.
Däremot är stödet för ny kärnkraft stort bland respondenterna. Nästan hälften, 49,3 procent, anser att Sverige ”absolut” behöver bygga ny kärnkraft.
Bör rusta kärnkraft för det oväntade
Det svenska kärnkraftsprojektet har ett brett stöd bland politiker och näringsliv, men optimismen och alla löften om att det ska gå fort måste balanseras med realism.
Att hålla tidplaner och budgetar på stora energibyggen är erkänt svårt. Hinkley Point C:s råttproblem är därför inte bara kuriosa – det är en påminnelse om att stora projekt alltid påverkas av oväntade risker och oförutsedda händelser.
Vi behöver lära oss av exempel från bland annat Finland, Frankrike och Storbritannien där man sett att ny kärnkraft ofta blir dyrare och tar längre tid än aviserat. Omvärldens förseningar är en viktig varning till svenska tidsoptimister.
Missa inte: Svenskarna vill ha kärnkraft – vägrar betala för den. Realtid

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.