Ryssland säger att de förväntar sig “avsevärt” högre vinster från olja och gas i år då priserna har rusat.
Putins glädje: Rekordvinst på olja och gas för Ryssland
Mest läst i kategorin
“Med tanke på prisnivån som har etablerats som ett resultat av västvärldens politik har vi inte lidit några budgetförluster”, sa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov till en bosnienserbisk tv-kanal under lördagen, rapporterar Business Insider.
“Tvärtom, i år kommer vi att avsevärt öka vinsterna från exporten av våra energiresurser”, sa Lavrov.
Ryssland har sedan de invaderade Ukraina fått hårdare och hårdare sanktioner mot sig från västvärlden, men de drar fortfarande in cirka 800 miljoner dollar per dag från olja och gas, enligt Bloomberg.
Detta då priserna stigit rejält på världsmarknaden. Oljan har stigit 50 procent i pris i år, och handlas på de högsta nivåerna på 13 år. Bloomberg förutspår att Vladimir Putins Ryssland kommer att tjäna 285 miljarder dollar på sin energiexport 2022 – vilket är 20 procent mer än de 235 miljarderna man tjänade 2021.
EU beslutade i förra veckan att lägga ett partiellt embargo på rysk olja, där 90 procent av den ryska oljan ska försvinna från EU till årsskiftet. Länder som Tyskland är dock fortsatt starkt beroende av rysk gas.
Som Dagens PS tidigare rapporterat syftar EU-sanktionerna inte till att tränga ut Rysslands olja och gas från världsmarknaden, utan snarare att tvinga dem att sälja den till lägre priser.
Ryssland siktar på att sälja sin olja till andra länder som Indien och Kina, som handlar rysk olja med en rejäl rabatt.
“Olja, generellt sett, är inte föremål för politik, det finns en efterfrågan på det … vi har alternativa försäljningsmarknader, där vi redan ökar försäljningen”, säger Sergej Lavrov enligt Reuters.
Läs även: Olja: ”För Norge är det som julafton och nyårsafton samtidigt”
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.