Dagens PS

Professorns ilska: "Finland göder Rysslands krig"

finland
En soldatbegravning för ett ukrainskt befäl som dödades i en rysk attack. Onsdag 11 oktober, Kiev. Foto: AP/Efrem Lukatsky
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 17 okt. 2023Publicerad: 17 okt. 2023

“Pengarna som Finland betalar används av Ryssland för att döda”, säger professorn i rysk miljöpolitik vid Helsingfors Universitet, Veli-Pekka Tynkkynen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EU-länderna gjorde sig av med sitt energiberoende av Ryssland under 2022 – iallafall nästan hela EU. Det var ett plötsligt och otrevligt uppvaknande för Europa, som så länge varit beroende av billig gas och olja från jätten i öst.

Så otrevligt visar det sig, att Finland fortfarande skickar stora summor pengar till Ryssland för både LNG-gas och ryskt kärnbränsle.

“Våra pengar dödar ukrainare”

“Vi betalar pengar till ett krigsförande Ryssland som använder pengarna för att döda ukrainare. Vi understöder Rysslands krigsekonomi genom att betala för den här energin.”, säger Veli-Pekka Tynkkynen till svenska Yle.

Han borde veta – han är professor i rysk energi- och miljöpolitik, vid Helsingfors Universitet.

I den stora gasterminalen Ingå är rysk LNG förbjudet. Men vid de mindre terminalerna i Torneå, Björneborg och Fredrikshamn går det fortfarande gas från Ryssland ut till hushåll och företag.

Anledningen är att Gasum, som är ett statligt gasbolag, inte lyckats göra sig av med sitt mångåriga kontrakt med ryska leverantörer, skriver svenska Yle.

ANNONS

Senaste nytt

Anledningen: EU:s sanktioner

För kärnbränsle är det kärnkraftverket Lovisa, som Fortum driver, som står för importen. Eftersom Fortum har ett kontrakt med Ryssland om att köpa kärnbränsle fram till 2030 så går det inte att göra något åt, säger finska regeringen:

ANNONS

“Hittills har Lovisas bränsle kommit från Ryssland, men Fortum har också slutit avtal med en annan leverantör så också där kommer beroendet att försvinna”, säger arbetsmarknadsminister Huttunen till nyhetssajten.

Problemet är att EU:s sanktioner inte förbjuder naturgas eller kärnbränsle. Därför kan man inte avsluta importen utan att begå kontraktsbrott. Ett enskilt land, som Finland exempelvis, kan inte heller besluta om egna importförbud mot Ryssland om man är medlem i EU.

Men det jobbar EU på att ändra på.

Läs mer om Finland:

Tre finländare stred för Ryssland – brottmisstänkta – Dagens PS

Nu ska det byggas en elledning mellan Sverige och Finland – Dagens PS

Finlands Bank: Därför växer rysk ekonomi Dagens PS

Rysk terrorist misstänkt gripen – i Finland – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]