Dagens PS

Elpriset höjs – tvärtemot regeringens besked

el
Ebba Busch (KD), Ulf Kristersson (M) och Johan Pehrson (L) (Foto: Christine Olsson/TT, Janerik Henriksson/TT).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 19 okt. 2023Publicerad: 19 okt. 2023

En rekordhög höjning av energiskatten på el väntar nästa år, något som går tvärtemot vad regeringen tidigare gett besked om.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På onsdagen utfärdade regeringen en förordning med indexuppräkning av energiskatten på el, som höjs till 42,8 öre per kilowattimme från och med den 1 januari 2024.

Skattehöjningen på el väntas dra in omkring 3 miljarder kronor från landets elkonsumenter under nästa år, rapporterar Dagens industri.

”Den höjning av energiskatten på el som väntar vid årsskiftet är den enskilt största i åtminstone modern tid. Det är en mycket överraskande helomvändning med tanke på att regeringen tidigare föreslagit en frysning av indexuppräkningen”, säger Erik Thornström på branschorganisationen Energiföretagen Sverige, till Di.

I budgetpropositionen för 2024 fanns ett remissförslag från i våras om att pausa indexeringen för energiskatten på el. Något som regeringen alltså valt att prioritera bort.

Enligt Erik Thornström kommer skattehöjningen framför allt att slå till mot Sveriges elkonsumenter.

”Det är anmärkningsvärt och olyckligt att regeringen i detta läge väljer att öka skattetrycket inte minst med tanke på att många hushåll och företag ju redan kämpar med höjda kostnader från inflationen och kraftigt stigande räntor”, säger han.

Konsumenternas elpris består av tre kostnadsdelar – elhandeln, elnätet, samt skatter och avgifter.

Läs även: Billig el i vinter – kompassen står rätt

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]