Dagens PS

Planen: Gigantiska norska vindkraftsverk utanför Stockholm

Ny vindkraft planeras utanför Stockholm – men Vattenfall tvekar
Vindkraftverken som man vill bygga kommer att ligga långt ute till havs men kommer till viss del att vara synliga. Bilden är inte menad att vara en representation v hur det faktiskt skulle se ut i verkligheten. (Bild: Canva)
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 21 okt. 2024Publicerad: 21 okt. 2024

Norska Statkraft har lämnat in en tillståndsansökan till regeringen för den havsbaserade vindkraftsparken Baltic Offshore Delta North. Regeringens nya villkor kan dock påverka framtida satsningar inom vindkraft.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Stockholmsregionen kommer ha potential att ta emot en årlig produktion på cirka 8 TWh el från Delta North, vilket motsvarar 40 procent av den nuvarande elförbrukningen i Stockholms län”, skriver Statkraft i ett pressmeddelande.

Bolaget vill bygga vindkraftsparken cirka 100 kilometer öster om Stockholm och 55 kilometer öster om ön Sandhamn. Parken omfattar upp till 105 bottenfasta vindkraftverk som inte kommer att vara synliga från fastlandet. 

“Området anses ha liten sannolikhet för konflikt med andra användare av havet vilket möjliggör samexistens”, står det i pressmeddelandet. 

Förhoppningsvis är parken klar år 2033, berättar Gry Johanne Åmodt, Statkrafts chef för havsbaserad vindkraft i Norden, för E24.

Hon konstaterar även att Sverige är ett krävande land för den här typen av projekt och det återstår att se om svensk havsbaserad vindkraft kommer att löna sig.

“Vi är nyfikna på hur svenskarna tänker kring hur de kan se till att havsbaserad vindkraft blir långsiktigt lönsam. Vi måste ju trots allt ha lönsamhet i projekten för att kunna investera”.

Flera ansökningar om vindkraft i Sverige

Statkraft är dock inte den enda aktören som satsar på vindkraft utanför Stockholm, skriver E24. 

Norska Deep Wind Offshore vill bygga jättevindparken Erik Segersäll, svenska Eolus vill bygga havsvindparken Skidbladner, och Freja Offshore planerar för Dyning-projektet.

ANNONS

“Det finns 18 ansökningar om havsbaserad vindkraft på regeringens bord. Erik Segersäll är den första ansökan om en vindkraftspark utanför Stockholm”, skrev Deep Wind Offshore i ett pressmeddelande i våras.

ANNONS

Senaste nytt

Tvekan kring nya vindkraftsprojekt

Men precis som Gry Johanna Åmodt konstaterar så är det krävande med havsbaserad vindkraft, vilket gör att de ekonomiska incitamenten blir extra viktiga. Det statliga bolaget Vattenfall meddelade nyligen att man pausar den stora havsbaserade vindkraftparken Kriegers flak utanför Skåne.

Den nuvarande regeringen anser nämligen att bolaget självt, och inte staten, ska stå för kostnaden att ansluta vindkraftparken till stamnätet. Detta bidrog till Vattenfalls beslut om att stoppa Kriegers flak, uppger nu vd:n Anna Borg för Dagens Industri.

“Det är en av flera faktorer, men det är naturligtvis en viktig faktor i det här sammanhanget”, säger hon till tidningen.

Nu uppger vd:n att det även finns en risk att man pausar vindkraftsprojektet Kattegatt Syd utanför Falkenberg.

Läs vidare:
Bakslag för vindkraft – Vattenfall: “Inte lönsamt” (Dagens PS)
Underskattad “vindstöld” stort hot mot havsbaserad vindkraft (Dagens PS)
Varningen: Vindkraften ökar Kinaberoende (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Reporter på Dagens PS via nyhetsbyrån Finwire.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Reporter på Dagens PS via nyhetsbyrån Finwire.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS