Svensk kärnkraft ska byggas ut. Problemet? Flera svåra flaskhalsar i processen. Så här ska de lösas.
Ny svensk kärnkraft - så ska flaskhalsarna lösas
Mest läst i kategorin
Vattenfall tar nu nästa steg för ny kärnkraft vid Ringhals. Under våren 2024 bjuder man in till lokalt samråd som en del i processen.
Bakgrunden är att man planerar för ny kärnkraft på Väröhalvön, väster om det befintliga kärnkraftverket.
Förstudien startade i juni 2022 – med ambitionen att ha minst två små modulära reaktorer i drift under första halvan av 2030-talet.
”Värdefulla insikter”
”Förstudien har gett oss värdefulla insikter om förutsättningarna för att bygga nya reaktorer vid Ringhals”, säger Desirée Comstedt, chef för ny kärnkraft vid Vattenfall.
Men vägen till ny svensk kärnkraft är lång. På spelplanen finns dessutom tre trånga passager att ta sig igenom. Det handlar om ägandet, byggnationen samt tillståndsgivning och distribution.
Tre företag dominerar
Tre företag dominerar ägandet av den kärnkraft Sverige har.
Forsmark med tre reaktorer ägs till 66 procent av Vattenfall, till 25,5 procent av en kraftgrupp med Fortum och till 8,5 procent av Uniper-ägda Sydkraft Nuclear Power.
Ringhals, som har två reaktorer ägs av Vattenfall (70,4 procent) och i den resterande delen av Sydkraft Nuclear Power.
Oskarshamn, med sin enda kvarvarande reaktor, ägs av Uniper (54,5 procent) och Fortum (45,5 procent).
Nej till Kina och Ryssland
När det gäller att bygga och leverera de nya kärnkraftverken är det ett absolut nej till kinesiska och ryska leverantörer från svensk sida.
Det lämnar endast tre stora leverantörer kvar när det gäller traditionella reaktorer – koreanska Kepco, franska EDF och amerikanska Westinghouse.
Det handlar slutligen om tillståndsgivning, säkerhet och sedan distribution av den el den nya kärnkraftverken producerar.
”Det tar sådan tid”
”Att det tar sådan tid att få den på plats och att det är svårt att hålla budget – och det beror på att det är en mycket komplicerad process. Säkerheten, avfallet, spridningsrisker har i decennier ansetts vara kärnkraftens akilleshäl. Men jag anser att samhället och industrin har visat att man kan hantera de problemen”, säger regeringens nye kärnkraftssamordnare Carl Berglöf hos DN om avigsidorna med kärnkraft.
Klarar inte ny effekt
Där kan han lägga till distribution av elen. På det området har Svenska kraftnät kritiserats.
Orsaken är att man fortfarande inte klarar att ta emot den effekthöjning på Forsmark 1, som påbörjades för 20 år sedan och är klar sedan länge.
Berglöfs ambition som nationell kärnkraftssamordnare nu är att det ska finnas en ansökan om att bygga ny kärnkraft när hans mandat går ut 2026.
”Så fort har det nog aldrig gått, i alla fall inte i en demokrati”, säger Carl Berglöf.
Nya kalkylen slår fast: Så dyr blir kärnkraften i Sverige Dagens PS
Utländska bolag slåss om att få bygga kärnkraft i Sverige Dagens PS
Vattenfall ett steg närmare ny kärnkraft Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.