Tyskland hade lovat att lägga ned kol och kärnkraft. En del av lösningen var rysk gas, men med kriget i Ukraina får Tyskland plocka kolkraftverken ur malpåsen.
Nu tvingas Tyskland lägga på ett kol igen
Mest läst i kategorin
Tysklands ledande energiexpert, Claudia Kemfert, säger hos BBC News att hon nu lever i den mardröm hon var rädd skulle komma.
I 15 år har hon varnat politiker och allmänhet för att Tyskland gjort sig för beroende av rysk energi.
Tills nyligen köpte Tyskland mer än hälften av sin gas från Ryssland medan Claudia Kemfert och andra rådde politikerna att hitta andra källor och satsa mer på förnybart.
Kemfert varnade också för Nord Stream, ledningen genom vilken Tyskland tar emot mycket av sin gas.
“Det är vad jag gjort de senaste 15 åren – upprepat samma sak om och om igen och hoppats att det som hänt nu aldrig skulle hända”, säger en frustrerad Kemfert.
Tufft läge för Tyskland
Vladimir Putins beslut att stänga leveranserna via Nord Stream har satt Tyskland i ett svårt läge. Dess koalitionsregering kämpar nu för att säkra alternativ energiförsörjning och från EU-håll manar kommissionen medlemsländerna att minska sin gasanvändning med 15 procent fram till mars nästa år.
Tyskland planerar nu ett antal flytande terminaler för att ta emot LNG, flytande naturgas och debatten är hård om huruvida avvecklingen av kärnkraften ska stoppas.
Dessutom planerar man nu för att ta fram kolkraftverk ur malpåsen i ett läge där man räknar med att Rysslands gasleveranser kommer vara betydligt mindre än tidigare.
De tyska gaslagren är idag fyllda till 66 procent men enligt experter behöver nivån vara 80-90 procent innan uppvärmningssäsongen börjar.
Under tiden regeringen letar lösningar uppmanar man alla att spara energi och har till och med rekommenderat alla att duscha snabbare.
Tyskland är på det här området idag på nivå två av tre nödberedskapsnivåer där den tredje, om den utlöses, innebär ransoneringar.
“Det går om vi agerar klokt”
Claudia Kemfert menar att Tyskland – även om Ryssland stänger kranarna för gott – kan klara vintern om man agerar klokt.
“Det kan bli brist om vi inte förbereder oss tillräckligt. Vi måste importera gas från andra källor, vi måste diversifiera importen ytterligare.”
Om det lyckas, menar hon och andra, är det kanske i slutänden så att Putin inte bara påskyndar Europas ansträngningar att inte vara beroende av rysk energi utan även påskyndar avvecklingen av fossila bränslen för gott.
Läs även: Gasen påslagen till Europa – men bara till 30 procent
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.