Dagens PS

Noll inköp av rysk energi för Storbritannien i juni

rysk energi Storbritannien
Storbritannien har nått sitt mål om totalstopp för rysk energiimport. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 24 aug. 2022Publicerad: 24 aug. 2022

Storbritannien importerade inte rysk energi alls under juni – vilket är första gången sedan man började föra statistik, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter Rysslands invasion av Ukraina för sex månader sedan var det många länder som presenterade planer på att så snart som möjligt fasa ut sina inköp av rysk olja och gas.

Nu har Storbritannien nått upp till målet enligt nya siffror från Office for National Statistics. Under året fram till krigsutbrottet i februari låg inköpen av rysk energi på i snitt 499 miljoner pund i månaden, motsvarande 6,2 miljarder svenska kronor per månad. I juni låg inköpen av rysk energi i stället på noll pund, vilket var första gången sedan statistiken började föras 1997, enligt Bloomberg.

“Som ett resultat av den brittiska regeringens ambition att fasa ut importen av rysk olja och gas, fanns det ingen import av raffinerad olja, råolja, gas eller kol, koks och briketter från Ryssland i juni 2022”, skriver Office for National Statistics.

“Detta har fått importörer att söka alternativ. Det har skett en ökning av importen av raffinerad olja från Saudiarabien, Nederländerna, Belgien och Kuwait under de senaste månaderna; delvis kompensera för minskad import från Ryssland.”

Det är inte bara rysk energi britterna slutat köpa – Storbritanniens totala import från Ryssland av alla varor och tjänster uppgick till 33 miljoner pund i juni, en minskning på 97 procent sedan samma månad förra året.

Läs även: Putins glädje: Rekordvinst på olja och gas för Ryssland

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS