Stora brister har upptäckts inom kommunalägda Göteborg Energi – bland annat förluster på flera hundra miljoner i elhandeln, vilket är i strid med ägardirektiven. Nu riktas skarp kritik mot energijätten.
Miljonförlust för Göteborg Energi – stora brister
Mest läst i kategorin
Göteborg Energi är en av landets största kommunalägda energikoncerner och har en nyckelroll inom energiförsörjningen i Göteborg. Nu riktas skarp kritik mot energikoncernen, efter att stora brister har uppdagats. Bland annat ska dotterbolaget Din El ha uppvisat förluster för elhandeln under de senaste tre åren, vilket bland annat bryter mot avkastningskravet i ägardirektiven. Det rapporterar Dagens Industri.
Enligt ett pressmeddelande från stadsrevisionen i Göteborg, som granskat energijätten, har bristerna upptäckts i den senaste årliga granskningen.
“Vi har i vår granskning kommit fram till att styrelsen i Göteborg Energi och i dess dotterbolag Din El har brustit i intern styrning och kontroll av elhandeln och när det gäller att följa koncernens ägardirektiv på en rad punkter. Det är allvarlig kritik”, säger Christina Rogestam, lekmannarevisor i Göteborg Energi, till Dagens Industri.
“Det rör sig om minusresultat på sammanlagt flera hundra miljoner”, säger hon.
Har tagit stora risker
Det upptäcktes även brister i riskhanteringen inom Göteborg Energi, bland annat har koncernen slutit avtal med vindkraftsproducenter som inte varit lönsamma. I det fallet stod energijätten för hela risken.
Granskningen visar också att koncernen inom Göteborg Energi har bedrivit spekulativ elhandel, i en mindre handelsportfölj, i syfte att generera vinst. Utfallet uppges dock ha blivit ett negativt resultat på cirka 20 miljoner kronor. Spekulativ handel är ett område som bedöms som tveksamt inom en kommunal verksamhet, menar lekmannarevisorerna som gjort granskningen.
”Handeln är riskfylld och dessutom saknar den koppling till slutkunderna”, säger Tom Heyman, lekmannarevisor i Göteborg Energi AB.
Svar på kritiken: “Turbulenta år”
Energijätten svarar på kritiken, och menar att rapporten måste sättas i sitt sammanhang, där energimarknaden varit turbulent under de senaste åren, med höga el- och bränslepriser, som påverkat deras verksamhet.
”Vi har under 2021 och 2022 genomfört ett stort antal åtgärder för att vända utvecklingen i elhandeln och vårt mål är att under 2023 gå med ett positivt resultat igen. Vi tar dock kritiken på allvar och kommer att fortsätta se över roller, ansvar, organisation och den interna styrningen”, säger Per-Anders Gustafsson, tillförordnad VD och koncernchef för Göteborg Energi, till Dagens Industri.
Läs även: Elkrisen: Kommun nobbar företag – elen räcker inte
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.