Dagens PS

Kolgruvor får nytt liv - ger solenergi

Kolgruvor får nytt liv - ger solenergi
Än så länge är flytande paneler en liten del av det som genererar solenergi, men det kan bli ändring på det. Bild: Tumisu, Pixabay
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 03 aug. 2023Publicerad: 03 aug. 2023

Nu håller stenbrott och gamla kolgruvor på att bli heta när Europa letar nya platser för solpaneler för att producera solenergi – och plussar på gamla industriområden på listan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu håller kolgruvor, stenbrott och gamla industriområden på att bli värda sin vikt i flytande guld när Europa letar områden för att fortsätta bygga ut flytande solenergi.

Bayawa r.e är Europas ledande tillverkare av flytande solceller, så kallade FPV som på branschspråk kallas ”floatovoltaics”.

Och det må vara att flytande solenergi förra året utgjorde mindre än 1 procent av de solpaneler som installerades – men ökningen på området är hela 2 000 procent.

Bönder ser konkurrens

En drivande faktor är att man i en explosiv fart fyllt europeiska hustak med solpaneler de senaste två decennierna och att pressen ökat när det gäller att hitta nya fastigheter för förnybar energi från solen.

På landsbygden finns arealen men bönder och lokalbefolkning är ofta upprörda över att låta mark exploateras för solenergi.

“Jordbruket ser fortfarande solpaneler som ett hot som konkurrerar om samma mark”, säger Matthias Taft, vd för Baywa r.e, till Bloomberg.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Används inte nu

Då väljer man att blåsa liv i andra miljöer för ändamålet.

ANNONS

“De flesta före detta grus- och sandtag används inte längre”, säger Taft. “Det är lågt hängande frukter i sammanhanget.”.

Hans företag har redan installerat flytande paneler som kan genera en halv gigawatt energi i Europa och Asien.

Nu utvärderar bolaget nya platser i Latinamerika och har en total projektpipeline som motsvarar 28 gigawatt och räknar med att mängden projekt ska tredubblas till år 2025.

Nya miljöer för solenergi

Det kräver också nya, fler och andra miljöer att etablera sig på. Nu letar man igenom tillgängliga vattenmiljöer i industriområden som inte används.

Högst på önskelistan finns dammar och sjöar som inte lockar många besökare och där vattennivåerna är jämna och inte försvinner under snö på vinten.

Behövs infrastruktur

Tillgång till infrastruktur och närhet till befolkningscentra är också väsentlig.

“Just nu är den främsta begränsningen för att bygga solenergi i Europa bristen på platser med enkel nätanslutning och marktillstånd”, säger Bloombergs analytiker Jenny Chase.

ANNONS

Mer än hela USA

Världsbanken har beräknat att Europa skulle kunna täcka minst 7 procent av sin energiförbrukning enbart genom flytande solpaneler på bara 10 procent av de aktuella sjöytorna.

Globalt uppskalat skulle mängden genererad el bli 5 211 terawattimmar per år – mer än vad USA konsumerar.

Lång väg att gå

Dit har vi, naturligtvis, en bit att gå men i Europa har Nederländerna installerat mest flytande solenergi och intresset ökar i Italien, Portugal, Schweiz och Storbritannien.

Österrike erbjuder särskilda subventioner för flytande solcellsanläggningar och där har studier visat att panelerna även kan hjälpa till att spara vatten under perioder av torka, genom att minska avdunstningen och minska det solljus som penetrerar vattnen.

Stora mängder solenergi

I Tyskland tittar utvecklare på tidigare kolgruvor som skulle kunna bli hem för anläggningar som producerar upp till 2,7 gigawatt flytande solenergi, enligt Fraunhofer Institut.

I maj tillkännagav Leag AG planer på att installera floatovoltaics på en konstgjord sjö sydost om Berlin.

ANNONS

Gamla gruvor idealiska

”Gamla kolregioner är idealiska för den här tekniken”, säger Dominique Guillou från EP New Energies.

Bolaget är engagerat i arbetet med att förvandla Cottbuser Ostsee, en tidigare kolgruva, till ett grönt kraftpaket med 29 megawatts kapacitet.

Läs även: Flytande solenergi nästa genombrott (Dagens PS)

Läs även: Genombrottsår för svensk lagring av solenergi (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Makro

Så kan Trump-tullarna påverka dig

30 dec. 2024
De största ekonomierna och kampen om den globala makten
Spela klippet
Makro

De var världens största ekonomier 2024

30 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Så kan Trump-tullarna påverka dig

Donald Trumps föreslagna handelstullar har fått en av världens mest framstående ekonomer att dra paralleller till den stora depressionen. Simon Johnson, Nobelpristagare och professor vid MIT, menar att tullarna kan trigga en farlig nedåtgående spiral. USA:s tidigare president Donald Trump föreslår nu omfattande tullar på kinesiska varor, upp till 60 procent. För resten av världen […]