Japan har i ett decennium satsat på att avveckla kärnkraft efter olyckan i Fukushima 2011. Men nu tvärvänder landet, premiärminister Fumio Kishida vill starta kärnkraftverken – och bygga nya.
Japan tvärvänder – återstartar kärnkraft och vill bygga nytt
Mest läst i kategorin
Kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011, där en jordbävning och en tsunami resulterade i den den allvarligaste kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl-katastrofen 1986, gjorde att Japan stängde ned de flesta av sina kärnkraftverk och siktade på att helt fasa ut energiformen. 2012 rapporterade Dagens PS om att Japan skulle stänga ned all kärnkraft inom 30 år.
Men det var då. Under onsdagen meddelade Japans premiärminister Fumio Kishida att landet tänker starta upp sina kärnkraftsreaktorer igen som en del av Japans gröna omställning, och dessutom att regeringen kommer att titta på att förlänga livslängden för befintliga reaktorer samt att utveckla en ny generation reaktorer, rapporterar Reuters.
Nyhetsbyrån skriver att Kishidas kommentarer belyser hur Ukraina-kriget och skyhöga energikostnader har tvingat fram både en förändring av den allmänna opinionen och nytänkande om kärnkraft i landet. Kishida har beordrat de berörda myndigheterna att plocka fram konkreta förslag innan årets slut.
Vid slutet av juli hade Japan sju kärnkraftsreaktorer igång och tre var nedstängda för underhåll. Japan har ytterligare 44 reaktorer, men de är antingen under avveckling, ombyggnad för att bättre klara av naturkatastrofer eller väntar på nya licenser efter att kraven säkerhetskraven för kärnkraft skärpts i Japan som en följd av Fukushima-olyckan.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.