Dagens PS

IEA:s vändning: "Är ingen brist på olja"

Brist på olja
De finns ingen brist på olja trots allt, enligt IEA. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 12 maj 2022Publicerad: 12 maj 2022

Världen har inte någon brist på olja trots bortfallet från Ryssland, säger nu Internationella Energirådet (IEA) efter att tidigare ha varnat för tillgångschocker. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Internationella Energirådet (IEA) varnade den 16 mars för att tre miljoner fat olja per dag kunde försvinna från världsmarknaden på grund av Rysslands invasion av Ukraina, och att detta kunde leda till brist på olja med kraftigt stigande priser som följd.

Den Paris-baserade organisationen, som är ett fristående organ inom OECD, reviderar nu ned sina siffror och säger att bortfallet från Ryssland blivit en miljon fat per dag – samtidigt som produktionen ökar på andra platser, rapporterar Reuters.

“Över tid förväntas stadigt stigande volymer från Mellanöstern, OPEC+ och USA tillsammans med en avmattning i efterfrågetillväxten att avvärja ett akut utbudsunderskott mitt i en förvärrad rysk leveransstörning”, skriver IEA i sin månatliga oljerapport.

Dyrare bränslepriser och en långsammare tillväxt begränsar också efterfrågan på olja. Att Kina stängt ned stora städer på grund av utbrott av covid-19 dämpar också det efterfrågan, vilket innebär att det inte finns något underskott på oljemarknaden just nu, och kanske uteblir helt.

“Skyhöga pumppriser och avtagande ekonomisk tillväxt förväntas avsevärt dämpa efterfrågeåterhämtningen under resten av året och in i 2023”, skriver IEA i sin månatliga oljerapport.

Priset på råolja har fallit nära 2 procent det senaste dygnet och kostar runt 105 dollar per fat.

Läs även: CNN: EU kan glömma olja från Mellanöstern

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]