Geoenergi låter fantastiskt på pappret och är något EU nu vill satsa på. Men det är lättare sagt än gjort.
Geoenergi nästa? Underjorden kan lösa EU:s kris
Mest läst i kategorin
I jakten på en ersättare till rysk gas har EU fått upp ögonen för geotermisk energi, och enligt ett utkast på ett dokument, som Reuters sett, ska de 27 EU-länderna vara överens om att gemensamt ställa sig bakom det gröna energislaget.
Planerna ska presenteras på ett möte med EU:s energiministrar i Bryssel nästa vecka. Planen ska också innehålla ett åtagande att få ned utsläppen från uppvärmning och nedkylning i unionen.
“Användningen av geotermisk energi bidrar till Europeiska unionens strategiska mål genom att minska energiberoendet och importen av fossila bränslen”, står det i utkastet enligt Oilprice.
Island en föregångare
Geoenergi används redan i stor utsträckning på till exempel Island, som har en unik position kring kraftslaget då landet ligger där två kontinentalplattor möts och därmed har hög vulkanisk aktivitet nära jordskorpan.
För andra länder är det mer komplicerat – ju djupare man behöver borra för att komma åt värmen i jordskorpan desto dyrare blir det. Samtidigt förbättras tekniken vilket öppnar för nya möjligheter. EU:s nya strategi verkar vara att framöver ge geotermisk energi samma typ av stöd som vind- och solkraft fått, vilket skulle lösa de två största problemen med geotermisk expansion: Höga initiala kostnader och en komplicerad tillståndsprocess, enligt Oilprice.
Finns 300 000 anläggningar i Sverige
Geotermisk energi finns överallt och energislaget används även här, Sverige har idag över 300 000 bergvärmeanläggningar med värmepumpar som används i huvudsak för att värma upp småhus. Småländska Nibe (börskurs Nibe) är ett ledande bolag inom området.
Men jordskorpan i Sverige är relativt tjock, vilket gör det svårare att få ekonomi i större anläggningar där syftet är att generatorer ska producera el.
Potentiella undantag finns dock, som i Skåne och på Gotland där det förekommer tjocka lager med sedimentär berggrund på urberget. Områden där meteoriter orsakat uppsprucket urberg på djupet anses också intressanta, som vid sjön Siljan i Dalarna, enligt myndigheten Sveriges Geologiska Undersökning.
Läs även: Brustna drömmar: Grön energi inte längre guldgruva (Dagens PS)
Läs även: Dyrare naturgas 2025 – tickande bomb för Europas ekonomi (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.