Dagens PS

Förvaltare: Elpriserna inte Putins fel

Vladimir Putin
Vladimir Putin och den ryska politiken är inte huvudproblemet med de europeiska elpriserna. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 12 dec. 2022Publicerad: 12 dec. 2022

Att Putin har klippt av gasledningarna till Europa har ”väldigt lite” med energikrisen att göra. Det menar Per Lekander, kapitalförvaltare på Clean Energy Transition.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den allmänna bilden är att invasionen av Ukraina – och Rysslands svar på omvärldens sanktioner – har givit det höga elpris vi ser på marknaden i dag.

Ryssland drog tillbaka gasen, och de delar av den europeiska elmarkanden som var gasberoende skenade i pris, med smittoeffekter på elmarknaden som helhet. Men alla håller inte med.

I en intervju med CNBC säger kapitalförvaltaren Per Lekander att den europeiska energikrisen har ”väldigt lite med Putin att göra”. Han går till och med så långt som att hävda att Putin kan ha ”förbättrat” situationen något.

Putin har inte lyckats

Han hade trott att stora delar av den tyska industrin skulle få stänga ner och att det skulle bli stora varsel, säger Lekander till CNBC..

Men än så länge har det inte alls blivit det kompletta ras han hade föreställt sig. Solenergi och flytande naturgas, LNG, har till ganska stor del kunnat ersätta naturgasen som har kommit ur den ryska ledningen.

Samtidigt har efterfrågan på elektricitet minskat med 10 procent och efterfrågan på gas är nere med cirka 20 procent.

Inte heller tror Lekander det kommer att bli värre nästa år, förutsatt att industrier och privatpersoner fortsätter att effektivisera sin energianvändning.

”Om vi antar att minskningen i gasanvändningen kvarstår behöver vi fortfarande mindre än under de typiska säsongsvariationerna”, säger Lekander.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Elpriset handlar om Europa

Han menar att det inte kommer att bli problem med gasförsörjningen även om priserna fortfarande kommer att vara höga även de kommande närmsta åren.

”Det viktiga är att vi håller fast vid en lägre efterfrågan”, sa Lekander till CNBC.

Så vad beror då det höga elpriset på, om det inte är Putin och gasen?

För Tysklands del handlar det framför allt om valet att stänga ned kärnkraften, parallellt med nedstängningen av många kolkraftverk. I andra länder handlar det i många fall också helt enkelt om att den inhemska elproduktionen är lägre än tidigare.

Nu har Tyskland återigen fått ta vissa av sina kolkraftverk i bruk. I andra länder omvärderar man kärnkraften. Det är detta som Lekander påstår är ”bättre” i Europa efter Putins avstannade gasleveranser.

Läs också:

Gasräkningen stiger för Tyskland: Dyra terminaler

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet
Kryptovalutor

Så används kryptovalutor av kriminella

24 dec. 2024
ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]