På grund av de höga elkostnaderna och efterfrågan på el körs oljekraftverket i Karlshamn nu för tredje veckan i rad.
För tredje veckan i rad eldas det med olja i Karlshamnsverket
Mest läst i kategorin
Karlshamnsverkets kraftverkschefchef Henrik Svensson säger i ett uttalande på Unipers webbplats att fossil elproduktion aktiveras först när det är nödvändigt för att få ihop balansen mellan tillgång och efterfrågan.
“Det är så klart inte optimalt att använda fossila bränslen. Men i det korta perspektivet, så fungerar elmarknadens budstege på det viset att den elproduktion med störst klimatavtryck också är den som budas in sist. Om Karlshamnsverket inte hade funnits, hade sannolikt en kolkraftanläggning hos våra grannländer budats in i stället. När det gäller koldioxidutsläpp är olja att föredra framför kol”, säger han på Unipers webbplats.
Karlshamnsverkets förbränning har diskuterat
Karlshamnsverket är en extra resurs för Svenska kraftnät som kan användas när elbehovet ökar, vilket oftast är under kalla vintermånader, men anläggningen körs nu oftare under sommaren. Förbränningen av olja i Karlshamn har debatterats flera gånger i den pågående valrörelsen. Den 16 augusti skrev Moderaternas ledare Ulf Kristersson på Facebook:
“Nu på morgonen har oljekraftverket i Karlshamn varit igång och eldat olja. En varm sommardag i augusti. Det är faktiskt helt vansinnigt att Sverige behöver elda olja mitt i sommaren. För att Sverige och andra länder i Europa har lagt ned fullt fungerande kärnkraft”.
Han skrev vidare att det för honom är alldeles uppenbart att den svenska energipolitiken som S och MP drivit igenom är ett misslyckande.
Senaste nytt
Kritiken tillbakavisades av miljöministern
Miljöminister Annika Strandhäll tillbakavisade kritiken i Aftonbladet förra veckan:
“Det blir nästan lite skrattretande. De spelar upp detta hela tiden, att det skulle vara politiken som har lagt ned de här reaktorerna. Så är det inte. Det var affärsmässiga beslut, vilket har vidimerats av de bolag som fattade de besluten”, sade hon.
Hon sade då även till tidningen att det pågående kriget i Ukraina påverkar energimarknaden och att det naturligtvis inte går att ge någon skulden för situationen på elmarknaden eftersom situationen vi har beror på omvärldsfaktorer.
Sverige exporterar energi
Samtidigt som Karlshamnsverket har kört har dock Sverige exporterat energi, till bland annat Tyskland och Baltikum, något som av många kan upplevas som konstigt.
“Elen flödar dit behovet finns och där priserna är som högst. Den senaste tiden har de höga priserna ute i Europa, bland annat beroende på höga gaspriser och låg vindkraftsproduktion, inneburit att kablarna till utlandet har gått på eller nära maxkapacitet när det gäller export. När till exempel Tyskland och Baltikum har effektbrist, stöttar vår svenska elproduktion dessa länder via utlandskablar”, säger Henrik Svensson på Unipers webbplats.
Beror på EU-lagar och förordningar
Han förklarar att anledningen till vi exporterar till andra länder, trots att vi hade behövt elproduktionen själva, beror på att det är reglerat i EU:s lagstiftning och förordningar.
Där anges att medlemsländer inte får begränsa exportflödena mellan de nationella elsystemen genom att undanhålla tillgänglig elproduktion. Karlshamnsverket en del av elmarknaden och är alltså skyldigt att erbjuda sin produktionsförmåga om behovet finns.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Oljekraftverket går för högtryck – krävs mer folk
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.