Dagens PS

Fartyg med gas i lång kö – släpps inte in i Europa

LNG-skepp
Det är svårt för fartyg med gas i LNG-form att få komma fram med sin last. (Foto: AP / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 18 okt. 2022Publicerad: 18 okt. 2022

Omkring 35 fartyg med så kallad LNG – flytande naturgas – cirkulerar utanför Spaniens kust. Hamnarna kan inte släppa in dem på grund av platsbrist, skriver Reuters. Nu befarar spanska nätoperatörer att de måste skicka tillbaka gas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Anläggningarna som tar hand om den nedkylda LNG:n och gör den användbar går just nu för full kapacitet. Det innebär att fartygen måste vänta för att lasten ska kunna lossas över huvud taget. Det existerar helt enkelt inte kapacitet för att ta hand om all gas.

LNG, som står för Liquified Natural Gas, eller flytande naturgas, behöver gå igenom en process för att omvandlas tillbaka till sin gasform. Under tiden behöver den förvaras i mycket låg temperatur.

Mer än 35 LNG-fartyg driver just nu runt utanför Spanien, enligt Reuters. Enbart vid Cadizbukten ligger åtta av dem för ankar. Mindre än en femtedel av de fartyg som nu väntar på att få lasta av kommer att kunna få plats vid en terminal den här veckan.

Gas svår att transportera

Spanien har sex terminaler för LNG, men i den situation som har uppkommit efter att Ryssland drog bort gastransporterna räcker inte det.

Spaniens nationella gasnätsoperatör Enagas har därför gått ut med budskapet att alla laster kanske inte kan lossa på grund av kapacitetsbristerna.

Situationen med bristande infrastruktur kan komma att bestå en bit in i november.

Storbritannien befinner sig i en liknande situation och flera europeiska länder upplever problem med att de saknar anläggningar och ledningar sinsemellan.

Samtidigt finns det också andra skäl för säljarna att vänta med sin lossning, eftersom priset på gasen sannolikt stiger senare i vinter. Just nu håller den ekonomiska situationen och den relativt varma hösten konsumtionen nere.

ANNONS

Läs också:

Rysslands krig hotar Europas industrier

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]