Trots att de stora gasledningarna från Ryssland till Europa i stort sett har skurits av, så pågår det ändå fortfarande handel med rysk gas. De båtburna transporterna av LNG från Ryssland har rentav ökat.
Europa fortsatt beroende av rysk gas – som LNG
Mest läst i kategorin
Europa har tillfälligt gjort sig oberoende av en del av den ryska gasen. Importen har minskat avsevärt – från tidigare 62,1 miljarder kubikmeter mellan januari och oktober 2021, till 17,8 miljarder.
Men trots sprängda ledningar och sanktioner fortsätter handeln att pågå – sjövägen. Importen till Europa av rysk LNG har ökat med 40 procent, konstaterar Financial Times.
Det oroar experter, som menar att Europa fortsätter vara sårbart om Ryssland bestämmer sig för att dra tillbaka exporten.
”En dag skulle Putin kunna vakna upp och säga, ’vi slutar skicka LNG till Europa’, vilket tvingar regionen att köpa från en ännu dyrare spotmarknad”, säger Anne-Sophie Corbeau, energiforskare vid Columbia University till Financial Times.
Rysk gas har större marknad
Ryssland kan också välja att sälja sin LNG till länder som Bangladesh och Pakistan i stället för att exportera till just Europa. Det ger Putin ett övertag.
De sanktioner som finns omfattar inte rysk gas, eftersom EU prioriterar sin energisäkerhet – det vill säga att industrier och hushåll ska ha tillgång till el när det behövs.
Kreml har på olika sätt utnyttjat situationen så att levnadsomkostnader och priser gått upp.
Senaste nytt
Hotad ledning kvar
Gasflödena genom Yamal-ledningen, som går genom Polen, står stilla sedan maj. Ryssland har också brutit flödena genom Nord Stream 1-ledningen till Tyskland i somras, varefter ledningen saboterades.
Just nu löper rysk gas till Europa genom Ukraina, och även den ledningen är hotad.
I stället har Europa importerat LNG från alla exportörer man har lyckats engagera, vilket idag leder till att en mängd länder skeppar över gasen. Sammantaget har man ökat importen med nästan 70 procent, skriver Financial Times.
Rysk LNG kommer i huvudsak från Yamal LNG joint venture, som är majoritetsägt av det ryska företaget Novatek.
Läs också:
Nu kommer notan för rysk gas för Tyskland