Det blir inget beslut om förbud mot rysk olja från EU idag. Medlemsländerna har inte lyckats komma överens, och troligen dröjer det till slutet av juni innan något beslut fattas.
EU: Inget avtal om rysk olja – Ungern stretar emot
Mest läst i kategorin
EU dröjer med beslut om att införa förbud mot rysk olja. De europeiska ledarna har misslyckats med att nå en överenskommelse under måndagen. Diskussionerna, som pågått i veckor, har inte lyckats ena EU-länderna, även om det fortfarande finns hopp, uppger Reuters.
Avtal vid junimötet?
I princip är länderna överens, men detaljer och tuffa beslut kräver mer förhandling. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger att “vi är inte där än”.
Enligt den estländska premiärministern Kaja Kallas är det inte realistiskt att vänta sig att länderna når en överenskommelse den här veckan.
“Jag tror inte att vi kommer överens idag”, säger Kallas enligt Reuters. “Vi försöker nå en överenskommelse till mötet i juni, det är en realistisk inställning just nu”.
Senaste nytt
“Ukrainarna betalar med sina liv”
Andra var tuffare i sina uttalanden. Från Lettlands premiärminister Arturs Krisjanis Karins var det ord och inga visor.
“Vi grottar ned oss i alla detaljer och glömmer den övergripande bilden”, säger Kallas uppger Reuters. “Det handlar bara om pengar, ukrainarna betalar med sina liv”.
“Vi kan och vi måste stötta dem, om inte annat av självintresse eftersom det bara är när Ryssland är besegrat som vi i Europa kan känna oss säkra”, fortsätter Krisjanis Karins.
EU lånar ut 94 miljarder
Reuters uppger att avtalsförslaget innebär att det sjätte sanktionspaketet från EU förbjuder import av sjöfraktad olja. Det skulle innebära att olja som levereras via pipeline – vilket berör Ungern, Slovakien och Tjeckien – inte omfattas av de nya sanktionerna.
Trots det är det framför allt Ungern som är bromskloss i förhandlingarna.
“Det finns ingen kompromiss alls för ögonblicket”, säger Ungerns premiärminister Viktor Orban.”Vi är redo att stötta förslaget … om det finns lösningar som garanterar att Ungerns energibehov är säkerställt, vi har inte det nu”.
Däremot ser det ut som om EU-länderna kommer överens om att låna ut 9 miljarder euro (drygt 94,5 miljarder kronor) till Ukraina. Lånet går till regeringen, och täcker offentliga löner i ungefär två månader.
Läs även: Fattiga länders val: Svält eller skuldsättning
Läs även:
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.