Dagens PS

EU föreslår gemensamt krispaket för att minska elpriserna

I dag planerar EU-kommissionen att avslöja planer på ett paket med sammanhängande åtgärder över hela EU för att skydda företag och medborgare från de stigande elpriserna
I dag planerar EU-kommissionen att avslöja planer på ett paket med sammanhängande åtgärder över hela EU för att skydda företag och medborgare från de stigande elpriserna. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 sep. 2022Publicerad: 14 sep. 2022

EU ska i dag avslöja planer för att begränsa energibolags höga vinster och införa begränsningar i elanvändningen för att skydda medborgarna mot stigande elpriser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringar i Europa har redan lagt hundratals miljoner euro på subventioner, utdelningar och skattesänkningar i försök att begränsa den energikris som tvingar industrier att stänga ned sin produktion och ger medborgarna skyhöga elräkningar.

I dag, onsdag, planerar EU-kommissionen att avslöja planer på ett paket med mer sammanhängande åtgärder över hela EU för att skydda företag och medborgare från de stigande elpriserna, det rapporterar Reuters.

Har sett EU-kommissionens utkast

Ett utkast till planerna som Reuters har sett visar att förslaget bland annat går ut på att dra bort överskottsintäkter från Europas icke gasdrivna kraftverk för att regeringar ska kunna använda pengarna till att hjälpa företag och medborgare med sina elräkningar.

Enligt utkastet föreslås kärnkraftverk, vind- och solkraftsparker få ett intäktstak på 180 euro, drygt 1 918 kronor, per megawattimme av genererad el. Regeringar ska då få tillbaka det eventuella intäktsöverskottet och använda pengarna för att stödja konsumenterna. Utkastet kan dock fortfarande ändras, skriver Reuters.

Ska begränsa elproducenters intäkter

Förslaget skulle begränsa elproducenternas intäkter till mindre än hälften av de nuvarande marknadspriserna. Även fossila bränslebolag föreslås få en vinstavgift för att, som EU-kommissionen skriver, ta tillbaka “oväntade vinster” som är kopplade till skyhöga gas- och oljepriser på grund av att Ryssland minskat sina gasleveranser.

Gas-, olje-, kolbolag och raffinaderier ska enligt utkastet behöva lämna ett solidaritetsbidrag på 33 procent av sina skattepliktiga överskottsvinster från räkenskapsåret 2022. EU-kommissionen har dock backat från sin första plan att sätta ett tak för de ryska gaspriserna.

Mål för minskad elförbrukning

ANNONS

Utkastet innehåller också ett förslag om att införa ett obligatoriskt mål för EU-länder att minska elförbrukningen med 5 procent under de 10 procent av dygnets timmar som varje månad har högst behov av el.

EU-länderna kommer behöva förhandla om kommissionens förslag för att komma överens om vad som slutgiltigt ska gälla. Diplomater från vissa EU-länder tror att ett avtal kan träffas vid EU:s energiministrars möte den 30 september, det skriver Reuters.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: “Vi har inte tid att vänta på nästa regering”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]