Dagens PS

Energikris jackpott för norskt oljebolag

Equinor
"Equinor har blivit Europas viktigaste energileverantör under den här konflikten, vilket innebär att det är kritiskt att vi fortsätter att leverera", säger Equinors vd, Anders Opedal. (Foto: TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 28 juli 2022Publicerad: 28 juli 2022

Nu delar norska Equinor ut ytterligare 30 miljarder kronor till sina aktieägare till följd av kraftigt ökade vinster över bolagets förväntningar på det andra kvartalet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vinsterna före skatt i det andra kvartalet landade på 170 miljarder, kraftigt påeldade av det ryska gasberoendet och kriget i Ukraina. Företagets leveranser av gas till Europa har ökat med 18 procent under det andra kvartalet 2022.

Det innebär att Norge nu är europas största levererantör av naturgas via gasledningar, eftersom Ryssland har skurit av sina leveranser för att besvara de västerländska sanktionerna mot landet.

Equinor – Europas viktigaste energileverantör

“Equinor har blivit Europas viktigaste energileverantör under den här konflikten, vilket innebär att det är kritiskt att vi fortsätter att leverera”, säger Equinors vd, Anders Opedal.

Den största ägaren i Equinor är den norska staten som äger en majoritet av aktierna i bolaget. De är det första europeiska oljebolaget som som publicerar sina siffror för det andra kvartalet, innan Shell, TotalEnergies och Centrica som rapporterar sina resultat under torsdagen.

Läs mer: Equinor hands out a further $3bn to shareholders as high gas prices power bumper profits

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]