Att släppa elförsörjningen fri har privatiserat vinsterna och socialiserat förlusterna, varnar en analytiker – och det kommer att bli värre.
Energihandelns baksida: Privata handlare tjänar miljarder
Mest läst i kategorin
Javier Blas är kolumnist på Bloomberg och specialiserad inom energi och råvaror. Han är även medförfattare till ”The World for Sale: Money, Power and the Traders Who Byts the Earth´s Resources”.
I en krönika hos Bloomberg pekar han nu ut de långtgående konsekvenserna av att Europa förvandlat allt kring energi kring en hämningslös privat marknad.
Han gör det med Danmark som exempel.
Tjänar miljarder
”Du tänder lämporna och handlare tjänar miljarder dollar”, är Blas perspektiv när han konstaterar att en ”ny sorts handlare” tagit över Europas energimarknader.
“Det är löjligt hur mycket pengar de tjänar”, säger Mogens P. Sorensen, en före detta krafthandlare som blev konsult och som Blas citerar.
“Det görs miljardvinster av dem som handlar med el i Europa”.
”Ingenjörer i luvtröjor”
Där gemensamt ägda energibolag en gång dominerade är det i dag högt flygande startups ”full av fruktansvärt smarta doktorer” och ”unga ingenjörer med huvtröjor” som tagit över skriver Javier Blas och kallar marknaden ”Silicon Valley för europeisk energihandel”.
De danska el- och gashandlarna har haft en av de största vinstboomarna som råvaruhandeln någonsin sett, hävdar Blas.
”De flesta av dem är privatägda, kontrollerade av en handfull av sina ledande befattningshavare, och värda dussintals, i vissa fall hundratals miljoner dollar”.
Skapar stor risk
Denna kortsiktiga elhandel är en ”viktig del av Europas strävan mot förnybar energi” och kampen mot klimatkrisen, konstaterar analytikern.
”Men med regeringar som spenderar miljarder på energisubventioner, som i huvudsak stödjer efterfrågan och handlarnas affärer, finns det en verklig fara för att privatisera vinsterna och socialisera förlusterna”, är hans bedömning av läget.
Måste fungera
Nu är nyckeln för framtiden att säkerställa att industrin hjälper till i utvecklingen av förnybar energi och når mer stabila energipriser för familjer och företag, skriver Blas.
”Att tjäna pengar på handel är legitimt, men intäkter får inte ske på bekostnad av ett fungerande nät”, påpekar han.
Läs även:
Företagsjättarna flyr elmarknaden – gör egen el – Dagens PS
Elpriserna stiger med sibiriska iskylan – så drabbas du (dagensps.se)
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.