Dagens PS

Elbolaget: Skaffa en buffert på 50 000 kronor till vintern

buffert
Det kan behövas en buffert på 50000 kronor för el i vinter, enligt Varberg Energi. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 31 aug. 2022Publicerad: 31 aug. 2022

I ett nyhetsbrev till sina kunder uppmanar elbolaget Varberg Energi att skaffa sig en buffert på 50 000 kronor till vintern – elkostnaderna kan bli så pass höga att en sådan buffert kan gå åt. De som inte klarar av att samla en sådan buffert uppmanas i stället kontakta sin bank. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Så som marknaden prissätter vinterns elpriser så får man räkna med ett rörligt elpris som är tre–fyra gånger så högt som förra vintern (åtminstone i södra Sverige). För er som har ett rörligt avtal så innebär detta att om ni då hade enstaka månadsfakturor på 5 000–10 000 kronor så lär motsvarande faktura denna vinter ligga på i storleksordningen 15 000–40 000 kronor. För att inte hamna i ett hopplöst läge när vinterns elräkningar dimper ner brevlådan/inboxen så bör därför den genomsnittliga villaägaren redan nu sätta av en buffert på cirka 50 000 kronor. Har man inte den möjligheten så är det en bra idé att börja prata med sin bank redan nu”, skriver Varberg Energi i sitt nyhetsbrev.

“Vi valde att formulera oss ganska skarpt denna gången. Det är för att uppmärksamma folk om att situationen kan bli ganska allvarlig i vinter. Vi hoppas att det inte blir så, men det kan bli så. Och då bör man vara förberedd och inte överraskas”, säger Varberg Energis vd Björn Sjöström till Varbergs Tidning, som först rapporterade om saken.

Kan bli dramatiskt utan buffert

Varberg Energis uträkning baseras på terminspriserna – alltså marknadens nuvarande bedömning om vad priserna kommer att bli i vinter. Varberg ligger i elområde 3.

“Vår tanke var att försöka konkretisera det hela. Man kanske inte fullt ut tar såna här saker till sig. Om man har ett rörligt avtal och priserna drar i väg, då kan det bli dramatiskt för många och ser man då det här svart på vitt så hoppas jag att man reagerar”, säger företagets vd Björn Sjöström till Expressen.

Han tipsar också om att ta exempelvis kortare duschar, ha lägre inomhustemperatur, elda med vedkamin, byta till fjärrvärme om det går, isolera huset, byta fönster och annat som kan spara energi.

Läs även: Ringhals 4 ur drift i flera månader – Sverige tappar 1120 MW

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]