Vissa saker med din elräkning kan du inte påverka, som skatten eller spotpriset. Men hur du möblerar, torkar tvätt och använder din diskmaskin och flera andra tips kan du följa för att spara tusenlappar på din el i vinter.
El: Då riskerar din räkning att bli jättedyr: Sju smarta tips
Mest läst i kategorin
Om du inte ser upp i vinter så riskerar din elräkning att bli rekorddyr i vinter.
MISSA INTE: Så många riskerar vanliga smockan: “Högre skatt, lägre pension”
Dyrare el i vinter
Svenska Kraftnät har nyligen gjort om beräkningsgrunden för alla hushåll i Sverige, vilket kan göra att varje kilowattimme kan kosta dig mer än du trodde. Men det finns många knep.
Det skriver Vattenfall.
Golvvärme och handukstork
Har du golvvärmen på i badrummet? Handdukstorken? Kanske kör du diskmaskinen på dagen? Då riskerar du att springa elbolagens ärenden åt dem, och betala mer än du behöver.
MISSA INTE: Leasingdöden för bil när priserna stiger: Svenskarna slutar leasa
El blev svindyr efter krigsutbrottet
Elpriserna har verkligen stuckit iväg sedan Vladimir Putin invaderade Ukraina i februari 2022, då det gasberoende Europa blev tvungna att hamstra energi. Sverige är inget undantag.
Vattenfall föreslår många smarta tips för dig och ditt boende, så att du kan se till att betala så lite som möjligt på vintermånadernas elräkningar. Här är sju av dem.
Nummer ett: Dra ner persiennerna
Om du drar för gardinerna eller persiennerna så kan du slippa upp till 350 kilowattimmar (kWh) i uppvärmningskostnader. Med ett snittpris på 1 krona blir det 350 kronor rakt ner i plånboken, med det enkla tricket. Och vissa perioder riskerar att bli betydligt dyrare än så.
Nummer två: Möblera smart, spara el
Om du ställer möblerna på fel sätt kan det kosta dig 500 kWh helt i onödan. En smart möblering är idén om att du ska ställa möblerna en bit bort från elementen, så att de inte stänger in värmen bakom soffor och byråer.
Då kan värmen färdas ut i rumment på ett bättre sätt, och du slipper brassa på med lika lika mycket el för samma varma effekt.
Nummer tre: Droppande kranens förbannelse
Har du en droppande kran? Det kan kosta dig 700 kWh per år. Det är lika mycket som en dusch om dagen. Helt i onödan. Se till att dra åt kranarna och fixa de som är trasiga så slipper du kostnaden, och ibland det störande ljudet som en liten bonus.
Nummer fyra: Så torkar du din handduk utan el
Din handdukstork kan vara en riktig el-tjuv. Om du bara har igång handdukstorken två timmar om dagen, exempelvis genom timer, kan du spara 800 kWh per år. Och ännu billigare blir det om du inte använder den alls.
Nummer fem: El-da inte för kråkorna
Om du har rum som du inte använder dagligen som förråd eller garage så kan du sänka dina kostnader betydligt genom att inte värma upp de rummen lika mycket eller alls. Spara de kronorna till att hålla uppe värmen i andra rum.
Nummer sex: Så göra vi när vi torkar våra kläder
Om du torkar kläderna på räcke inomhus elelr utomhus istället för i torktumlare och torkskåp så kan du spara din elanvändning med 500 kWh per år, skriver Vattenfall. Och det går finfint att torka kläder ute även i minusgrader.
Nummer sju: Handdiska inte. Använd diskmaskin
Du drar bara en bråkdel så mycket el om du använder diskmaskinen som om du handdiskar. Diskmaskinen drar ungefär 1 kWh per disk, vilket är mindre än hälften så mycket som om du diskar för hand. Om du diskar 220 gånger per år så sparar du 500 kWh per år på en diskmaskin. Diskar du oftare än så sparar du naturligtvis ännu mer.
Bonustipset: Golvvärmen i badrummet
När elen var billig i Sverige var det många som installerade golvvärme i sina lägenheter och hus. Men det har blivit en dyr historia efter Putins invasion av Ukraina. Därför är rådet att dra ner golvvärmens temperatur till resten av lägenhetens temperatur. Då får du inte spillvärme, och kan spara uppåt 1 000 kWh per år.
Du behöver alltså inte stänga av golvvärmen för att spara pengar, bara ställa in elen lite smartare.
Om du ändå vill ha golvvärmen på en högre värme än resten av lägenheten, kan du spara några kronor på att ha dörren stängd till badrummet.
Läs mer om ekonomi:
Misstaget som snart kostar dig 1 500 i månaden – i sänkt pension
Pension 2024: De har bara 165 kronor kvar efter skatt – i månaden
Nya reglerna för el en mardröm för företagare
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.