Ulf Kristerssons regering hoppas att ny svensk kärnkraft ska vara i drift till 2030. Det ger inte energi-professorn Arne Kaijser mycket för. “Se på Finland” säger han i en intervju med finska nyhetssajten svenska Yle.
Professorns skratt efter fiaskot med finska kraftverket
Mest läst i kategorin
“Jag tror det är rent önsketänkande. Jag tror 2045 är mera realistiskt”, säger Arne Kaijser vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.
Han ser nya svenska kärnkraftreaktorer på 8 år som omöjligt. Han hänvisar till Finland där världens största kärnkraftverk skulle börja byggas 2005 och stå klart 2009. Driftstart för reaktorn OL3 har återigen i veckan skjutits upp igen. Efter en olycka i samband med det senaste drifttestet har det uppstått skador inne i reaktorn, och man blir av allt att döma tvungen att skjuta upp driftstarten en gång till. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.
Finsk atomenergi dröjer
I somras skulle man påbörja full drift, vilket sköts upp till december i år. Men det kommer av allt att döma inte bli av efter skadorna uppdagades.
Det finns gott om internationella exempel på att kärnkraft tar tid att få igång. Och det kanske är tur. Det är många säkerhetsgenomgångar och tester som ska göras. Erfarenheter från Frankrike, Storbritannien och USA pekar i samma riktning, menar professorn.
“Får man något klart till mitten av 2030-talet är det en fantastisk framgång”, säger han till finska nyhetssajten svenska Yle.
Fortum planerar kärnkraft
Fortum utreder att bygga nya reaktorer i både Finland, Sverige och andra europeiska länder. Det rör sig om både stora reaktorer och vad som kallas för modulära reaktorer – mindre enheter som går snabbare att bygga.
Han menar också att det finns uran Arne Kaijser anser inte att kärnkraften kan utgöra någon stor del av lösningen på klimatproblemet ens globalt, även om till exempel Ryssland och Kina bygger nya kraftverk.
“Nej jag ser verkligen inte det. En orsak är att de uranfyndigheter man känner till inte kommer att räcka”.
Infrastruktur för energiförsörjning är klurigt. Kärnkraft går snabbt att bygga i diktaturer. Men säkerhetslagar och remissinstanser i demokratier gör processen trög. Och vilka som ska bygga de svenska kärnkraftverken är också en fråga, menar den kritiske professorn.
“Ja, det kan man verkligen undra. De som bygger mest globalt är (ryska statsägda) Rosatom. Men Rosatom måste vara politiskt omöjligt under lång tid framöver i Europa och i Norden”, säger han till Yle.
Skrattar åt planerna
Svenska Yle skriver att Kaijser skrattar under intervjun åt att regeringen planerar nya kärnkraftverk trots alla missöden med OL3:
“Det förundrar mig verkligen att man i Finland efter de kapitala misslyckandena med Olkiluoto 3 och Fennovoimas problem i Pyhäjoki fortfarande har så starka intressen för kärnkraften och att man fortfarande vill bygga mer. Hade man byggt vindkraft istället hade man haft driften igång redan 2008”, säger han.
Läs även:
Franska kärnkraften har problem inför vintern
Tyskland förlänger kärnkraftavtal
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.