Dagens PS

Din el - en tusen år lång historia

Din el - en lång historia
Elektricitet har alltid fascinerat människan. Men när uppfanns egentligen elen som hanterbar kraft?
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 07 feb. 2023Publicerad: 07 feb. 2023

Elpriset har tagit över vädret som favoritämne på kafferasten. Här är fem historiska fakta om el som du kan ha i bakfickan och briljera med när snacket börjar går på tomgång. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

All vår början bliver svår. Att använda el i övermåtta ansågs bara en hälsorisk när elektriciteten sakta men säkert åt sig in i de svenska hemmen. (Foto: WIkipedia)

1.Vem uppfann elektriciteten?

Elen har ju liksom alltid funnits där som en del av naturen. Tors ritt över himlavalvet svingande sin hammare så det blixtrade, har i alla tider skrämt mänskligheten.

Bristen på kunskap om vad som egentligen hände när åskan gick, har både fascinerat och skapat rädsla. 

Såhär såg han ut – Thales från Miletos, som upptäckte elektriciteten som företeelse. En av Greklands största tänkare och vetenskapsmän. (Foto: Wikipedia Commons)

Den som först började fundera över fenomenet var den grekiska filosofen, matematikern och astronomen Thales från Miletos.

Som en av Greklands sju vise var han också den som lade grunden för den moderna vetenskapen, med en tanke att naturens funktion är skild från gudarna.

Det var också han som bland annat bestämde att en månad har 30 dagar och att årets dagar totalt är 365. 

Elen som företeelse kom Thales i kontakt med när han råkade gnida en djurpäls mot bärnsten. Gnistorna som uppkom fascinerade honom och han noterade dess existens.

ANNONS

Dock kom han inte vidare med sina tankar kring den statiska elektricitet han just stött på. Tekniken att lagra eller styra elektriciteten var ju något som kom långt senare. 

ANNONS

Senaste nytt

2. Den elektriska pionjären

Benjamin Franklin är en av de mer tongivande personerna i det moderna USAs bildande. Född i Boston 1706 och död 1790 i Philadelphia.

Där emellan han denne mycket energiske entreprenör med mer än de flesta. Bortsett från att han kom att bli en av USAs grundlagsfäder, var han också författare, filosof, politiker och vetenskapsman. 

Att skicka upp en drake mitt i åskvädret var långt ifrån en ofarlig verksamhet. Tidigare försökt hade slutat med döden för några av Benjamin Franklins kollegor. Men Franlin själv klarade sig och kunde dra slutsatser… (Foto: Wikipedia Commons)

Inom vetenskapens område var det framför allt elektriciteten som fascinerade honom. Genom hans ofta empiriska forskning upptäckte han att det fanns positiv och negativ laddning som drev strömmen. 

Men det han mest är ihågkommen för i denna del av hans mångfacetterade verksamhet är upptäckten den 15 juni 1752 att blixten var strömförande.

Genom att flyga med en drake under ett åskväder, upptäckte han, när blixten slog ned i draken, att den sedan vandrade ned genom snöret ned till den som höll i snörets andra ända.

Andra vetenskapsmän hade prövat detta tidigare och ett antal stora tänkare hade på detta sättet avslutat sina liv.

ANNONS

Franklin klarade sig dock, och kunde konstatera att om han satte fast en metalltråd vid snöret, som han satte fast i en vattenpump, så kunde blixten ledas ned i marken. 

Det är inte alla och envar som belönats för sin gärning med ett eget frimärke. Men Benjamin Franklins insatser för vetenskapen och samhället bedömdes duga. (Foto: Wikipedia Commons)

Med den kunskapen kunde han beskriva att blixten var en elektrisk urladdning. Och kan kunde också samtidigt konstatera att han uppfunnits åskledaren – kanske det framsteg i hans liv, som gjort honom berömd för i historien. 

3. Vem gjorde det möjligt att transportera strömmen?

Du minns säkert namnet Thomas Alva Edison från skolan. Och gräver du riktigt ordentligt i minnet, så minns du kanske att han uppfann glödlampan, som för första gången lös upp amerikanska hem med elektriskt ljus.

Mannen som uppfann ljuset? Ja i alla fall var det glödlampan som var Thomas Edisons stora uppfinning. (Foto: Wikipedia Commons)

Men vad du förmodligen inte minns är att det även var han som skapade likströmsgeneratorn. Nu kunde människan skapa ström ur rörelse, och vackert så. Men likström är svårt att transportera längre sträckor, så ännu var inte hela problemet löst. 

Nikola Tesla, idag mest igenkänd genom att hans efternamn pryder ett visst bilmärke. Men hans stora gärning var att uppfinna växelströmmen. (Foto: Wikipedia Commons)

Mannen som löste elektricitetens Columbi ägg var Nikola Tesla. Japp – mannen som Elon Musk döpt sin numera världsberömda elbil efter.

ANNONS

Med växelström kunde nu elektriciteten transporteras långa sträckor och nu kunde uppfinningar, som Edisons glödlampa, sprida sitt ljus över amerikanska kontinenten och snart hela världen. 

4. När kom elektriciteten till Sverige?

Som vi tidigare konstaterat har ju elektriciteten alltid funnits. Men det är ju först när vi lyckats börja tämja den, som vi kunde börja hantera den och dra nytta av dess magi.

Det var från Göteborgs Elverk som Sveriges första elektricitet skickades ut i det första stadsnätet. (Foto: Wikipedia Commons)

Till Sverige kom elektriciteten som tämjd kraft 1884. Det var det nybildade bolaget Göteborgs Elektriska AB som byggde landets första elverk i Göteborg.

Invånarna i huvudstaden fick vänta ända till 1892 innan de kunde tända sina första glödlampor.

Då startades Brunkebergsverket och snart lös lampor i både hem, fabriker och på städernas gator. 

5.  Vem uppfann det första fungerande batteriet?

När vetenskapsmännen började förstå hur elektriciteten fungerade, blev nu nästa fråga att lösa – hur skulle denna nymodighet kunna lagras? Så att den inte behöver användas omedelbart utan vid ett annat tillfälle när man hade bättre nytta av den.

ANNONS

Intresserat tittar omgivningen på Teslas stapel. Få visste då att denna urmodell för batteriet skulle bli en av vår tids största uppfinningar. (Foto: Wikipedia Commons)

Lösningen kom den italienska fysikern Alessandro Volta med. Hans intresse låg helt på elektricitetens teori och möjligheter och kom med sitt arbete att lyfta forskningen kring elektriciteten framåt – både på det teoretiska och det praktiska planet. 

Hans största uppfinning, som gjordes år 1800, kallade han Voltas stapel, en tidig föregångare till det som vi idag kallar batteri.

1801 fick han audiens hos Napoleon där han förevisade sin uppfinning. Napoleon blev så imponerad att utsåg Volta till Greve som senator i kungariket Lobardien. Och resten – ja det är väl historia det.

 

Relaterade artiklar om el:

Läs också här om hur det höga  elpriset påverkar vardagen

Läs här så du inte missar elstödet när det kommer.

Är lithium guldets efterträdare? Läs mer här.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS