Vd kallar åtgärden från regeringen och statliga Svenska kraftnät för ett “stort misslyckande” och slår fast att det leder till “dubbel förlust för landet” när det gäller förbrukning av el.
Statsbidrag ska dämpa elförbrukning – "dubbel förlust"
Mest läst i kategorin
Tidningen Näringsliv, TN, berättar att Svenska kraftnät fått i uppdrag att använda flaskhalsintäkter för att betala svenska företag att minska eller flytta sin elförbrukning från elintensiva timmar på dygnet.
“Jag förstår att man desperat måste sänka produktionen men det är ett så stort misslyckande att man saknar ord”, säger Henrik Péters, vd för Malmöföretaget Paxxo, till TN och menar att åtgärden drar ner företagens intjäning och därigenom minskar statens skatteintäkter.
Det leder till “en dubbel förlust för landet”, anser han.
MISSA INTE: Vanliga missen kostar tusenlappar i månaden för pensionssparare
Svensk elförbrukning sämst i Europa
Det är i elområde 4 som elkrisen är störst, det är så illa att området pekats ut som det sämsta i Europa ur effektsynpunkt.
Även Mellansverige är utsatt och detta har utlöst stora ansträngningar från regeringen för att minska förbrukningen och samtidigt försöka stärka energikraften på produktionssidan.
Svenska företag uppmanas att köpa mindre el under höglasttimmarna och får betalt av Svenska kraftnät för den minskade förbrukningen.
Senaste nytt
Företag i hela Sverige kan lämna anbud
Så ser modellen ut, berättar Malin Stridh, avdelningschef elmarknad hos Svenska Kraftnät, för TN.
Hon tillägger att pengarna som det statliga företaget betalar företagen är flaskhalsintäkter.
Formellt går uppdraget under namnet ”upphandling av förbrukningsflexibilitet”.
Det är oklart hur mycket pengar företagen får för att minska och flytta sin elförbrukning, och det gäller hela Sverige.
Kravet är att företaget drar ner effekten minst 1 megawatt och hittills uppges Svenska kraftnät ha tagit in anbud från 5-10 företag.
Läs även: Elräkningar upprör – flod av klagomål till ARN
Missa inte: Vanliga missen kostar tusenlappar i månaden för pensionssparare
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.