Dagens PS

Bara ett gapande hål kvar av Finlands ryska kärnkraftreaktor

Kärnkraftverk Finland Russia Ukraine War Energy
Gapande hål som skulle varit ett kärnkraftverk. Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 09 nov. 2022Publicerad: 09 nov. 2022

Samma år som Ryssland annekterade Krim röstade Finland för att låta ryska bolag bygga kärnkraftreaktor på finsk mark. Nu finns där bara ett gapande hål.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

2014 var ett turbulent år. Det ryska bolaget Rosatom äger en tredjedel av aktierna i det finska kärnkraftbygget Fennovoima i norra Finland, som godkändes av riksdagen det året. Samma år annekterades Krimhalvön av Ryssland. Ukraina hade inte mycket att säga till om och strider pågick i det ukrainska inbördeskriget mellan proryska separatister och ukrainska styrkor.

Krig i Europa

Att Ryssland 2014 de facto annekterade en stor del av ett europeiskt land för första gången sedan andra världskriget gjorde inte att de finska kärnkraftsplanerna ändrades av den dåvarande regeringsmajoriteten.

Miljöpartiet i Finland lämnade regeringen i protest mot kärnkraftplanerna. Bland annat med hänvisning till den ryska delägaren.

“Mitt hjärta är tungt” sade den dåvarande partiledaren på en presskonferens, vilket finska nyhetsbyrån Yle rapporterade.

ANNONS

Senaste nytt

En tysk, en ryss, en kärnkraftreaktor

Tanken var från början att kraftverket skulle byggas av tyskar. Den tyska eljätten Eon drog sig dock ur efter Fukushima-olyckan i Japan 2013 då Tyskland bestämde sig för att avveckla sin kärnkraft. Då kunde ryssarna köpa Eons aktier, skriver Svenska Dagbladet.

Projektet har pågått sedan 2007 och lidit ett gatlopp av förseningar. Investerarna räknar inte med att få tillbaka några pengar alls och det som finns kvar på den lilla orten Pyhäjoki i norra Österbotten.

Infrastruktur för sex miljarder

ANNONS

Efter Rysslands invasion i februari 2022 sades samarbetet upp med Rosatom. Den officiella förklaringen var att man skylde förseningarna på dem, skriver SvD.

På udden där kraftverket skulle byggas finns infrastruktur som kostat över sex miljarder kronor, enligt projektets bolag Fennovoima i våras.

Finska skattebetalare förlorade

Drivkraften i Fennovoima var tidigt ett konsortium av kommunala energibolag, samt stora industriföretag som Outokumpu och Boliden. Dessa ägde tillsammans drygt två tredjedelar av aktierna och ryssarna resten.

Projektet lär nu skrotas. Den största delen av kostnaden faller på de finska skattebetalarna i de berörda kommunerna. De svenska och finska delägarna har stämt de ryska för misslyckandet, och ryssarna har stämt de svenska och finska. Det rapporterade svenska Yle i augusti i år.

Dyr, stor grop

Och på den lilla udden i norra Österbotten finns nu ett stort, gapande hål i marken. Det går inte att använda till någon annan kärnkraftreaktor från exempelvis Frankrike eller Kina, om det skulle vara aktuellt.

Men projektledaren för det stora misslyckandet Janne Liuko som idag jobbar som rådgivande konsult i kärnkraftfrågor, tror att man skulle kunna använda platsen för en mindre reaktormodul.

“Platsen lämpar sig väldigt bra för ett kraftverk. “man kan tänka sig flera små modulära reaktorer, av det slag som nu är under utveckling” säger han i en intervju med Svenska Dagbladet.

ANNONS

“På Hanhikivi udde har Fennovoima plöjt ner flera hundra miljoner euro i infrastruktur, industribyggnader och en stor grop. Det enda som saknas är reaktorn” skriver tidningen.

Läs mer om finsk kärnkraft:

Sprickor i finska kärnkraftverket

Kärnkraftolyckan i Finland

Professorns skratt åt finska kärnkraftmisslyckandet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS