Dagens PS

Bakslag för vindkraft – Vattenfall: "Inte lönsamt"

Bakslag för vindkraften i Sverige.
Efter ett beslut från regeringen ser inte Vattenfall hur ett av deras stora vindkraftprojekt till havs ska kunna bli lönsamt längre. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 02 sep. 2024Publicerad: 02 sep. 2024

Ett beslut från regeringen medför ett stort bakslag för ett av landets större projekt inom vindkraft. Vattenfall ser inte att man ska få snurr på ekonomin i det stora havsbaserade vindkraftprojektet Kriegers Flak och nu skrotar man in del i projektet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det är helt enkelt inte lönsamt att bygga”, säger Helene Biström, chef för vindkraft på Vattenfall till TT.

Det är framför allt regerenings beslut om att inte bekosta elledningarna till havs som ligger bakom avvecklingen. Något som Vattenfall beskriver som en grundförutsättning för att investeringar i projektet ska bli rimliga.

Ändrar sig om staten gör det

Skulle regeringen ändra sig i frågan och skjuta till pengar till den havsbaserade vindkraften är man redo att ändra sig.

En annan aspekt som kan påverka ett framtida beslut är om den ökade efterfrågan på el faktiskt blir av som man tror.

“Det är viktigt för det här projektet och all utbyggnad i Sverige att vi kan gå i takt med industrin. Alltså att vi har ett ökat utbud i takt med industrin”, säger Helene Biström,

ANNONS

Senaste nytt

Bygger fortfarande ut vindkraft

Men skrotandet av projektet betyder inte att alla havsbaserad vindkraft skrotas. Projekt som ligger senare i utvecklingen fortgår än så länge som planerat, men med viss försiktighet enligt vattenfall.

“Vi vill ju inte spendera stora pengar innan vi vet att vi kommer att kunna gå vidare med en investering”, säger Helene Biström.

ANNONS

Vindkraftbyggaren OX2 har ett tillståndsgivet havsprojekt på gång, Galene utanför Hallands kust. Men där ligger planerna fast. Kalkylen har inte räknat in någon statlig subvention för kabeldragning ut till havs, uppger bolaget för TT.

Motsvarar en tredjedels reaktor

Kriegers flak, där Tyskland och Danmark redan har vindkraftsproduktion i gång på sina delar i samma område, ligger tre mil söder om Trelleborg och är enligt det statliga energibolaget “Sveriges mest mogna havsbaserade vindkraftsprojekt”.

Vindkraftsparken med 35–50 vindkraftverk fick regeringstillstånd 2022 och skulle kunna producera cirka 2,7 TWh el på ett år, vilket kan jämföras med cirka åtta TWh för en kärnkraftsreaktor, skriver TT.

Miljövidrig baksida i vindkraft

Vindkraften lyfts fram som ett grönt alternativ till annan energiproduktion och har därför seglat upp till en populär plats i den gröna omställningen som pågår världen över. Men som oftast så är inte verkligheten fullt så enkel.

De första generationernas vindkraftverk går nämligen mot slutet av sin livscykel – och viktiga beståndsdelar i bladen är fortfarande väldigt svåra att återvinna.

Hur dessa blad ska återvinnas är i dag fortfarande en olöst fråga. Gjorda beräkningar visar på att det fram till 2050 kommer behöva tas omhand vindkraftblad motsvarande 43 miljoner ton. 

Detta är en kvantitet som pekar på att det behövs ett system för att kunna ta hand om denna vindkraftens smutsiga bakgård.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS