Världens största gjuterier av mikrochip för elektronik – Samsung, TMSC och Intel – överväger nya prishöjningar, enligt analytiker som CNBC talat med.
Elektronik blir ännu dyrare – jättarna höjer priser
Mest läst i kategorin
Mikrochip gjorda av halvledare som används i bland annat elektronik och bilar har allt sedan pandemins start varit en stor bristvara där efterfrågan vida överstigit tillgången när världens leveranskedjor haft stora problem.
Priserna på dessa eftertraktade chip har stigit rejält det senaste året – och det kommer mera, enligt analytiker. Nikkei Asia rapporterade för ett par veckor sedan att taiwanesiska TSMC berättat för sina kunder att de kommer att höja priserna.
“Gjuterierna har redan höjt priserna 10-20 procent under det senaste året. Vi förväntar oss en ytterligare omgång av prisökningar i år, säger halvledaranalytikern Peter Hanbury till CNBC.
Dyrare kemikalier och personal till elektronik
Han menar att gjuterierna höjer priserna dels för att de kan, men också för att det blir dyrare för dem att finansiera sina växande verksamheter.
“Kemikalierna som används i tillverkningen har ökat 10-20 procent. På liknande sätt har arbetskraften som krävs för att bygga nya halvledaranläggningar också sett personalbrist och ökande löner. Med den fortsatta bristen på halvledarchip kan tillverkarna ta ut en premie när kunderna fortsätter att pressa på för att säkra leveransen”, säger Peter Hanbury.
“Enorm mängd elektrisk kraft”
Bilden delas av fler analytiker som CNBC talat med. Dyrare råvaror innebär dyrare tillverkning, vilket i förlängningen kommer att innebära dyrare elektronik för konsumenterna.
“Chiptillverkare står inför sina egna ökande utbudsproblem som förvärras av kriget i Ukraina … och efterfrågan är fortsatt hög medan utbudet är begränsat. Energipriserna är också otroligt aktiva, inklusive el. Chiptillverkning kräver en enorm mängd elektrisk kraft”, säger Glenn O’Donnell, analytiker på Forrester till CNBC.
Läs även: Elektronikmarknaden ”en sjunkande sten”
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.