Dagens PS

El från Afrika ny konkurrent på energimarknaden?

Bilden föreställer en vindkraftspropeller. I framtiden kan Storbritannien importera grön el från Marocko.
Grön el från Marocko kan bli konkurrent för att fylla brittiskt behov. (Bild: Johan Nilsson/TT).
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup
Uppdaterad: 01 juli 2024Publicerad: 01 juli 2024

Omställning till grön el handlar mycket om att få den till konsumenterna. Ett brittiskt projekt vill forsla el från Marocko 2 500 kilometer under vatten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

El sälj kors och tvärs över hela Europa varje timma, varje dag året runt. För Sverige är detta en viktig marknad, vi är vanligtvis exportörer till andra länder. Inte bara i Norden och Baltikum, utan även till Storbritannien.

Men i framtiden kan vi få långväga konkurrens. Britterna diskuterar just nu ett projekt som skulle innebära byggandet av en kabel under vattnet från Marocko till Storbritannien. Detta skriver Wall Street Journal.

It’s coming home – från Danmark

Att hållbar el kommer till Storbritannien via undervattenskabel är redan ett faktum. Sedan förra året går Viking Link mellan södra Jylland och södra England. En 625 kilometer lång kabel som levererar el från dansk vindkraft. Danska Energinet har alla fakta.

Den svenska el-exporten går förstås också via kabel, men inte direkt till en mottagare som Viking Link. Istället säljs elen via elbörsen Nord Pool Spot. Beroende på priset kan den sedan hamna i olika delar av Europa.

Grön el kräver transport

Att forsla el från Marocko till Storbritannien skulle dock behöva ta utvecklingen av el-leveranser till nästa steg. Mannen bakom projektet, Simon Morrish, vill bygga solcellsanläggningar och vindfarmar i solrika Marocko och sedan skicka det via fyra stycken undervattenskablar till olika delar av Storbritannien. Om det verklighet kan det tillgodose 8 procent av landets hela elbehov.

Den stora utmaningen är dock att det krävs tusentals kilometer kabel för att lyckas. För att lösa behovet vill Morrish bygga en egen kabelfabrik i Skottland, skriver Sifted.

Även om förslaget kan kännas orealistiskt så är det en viktig del i satsningen på hållbar energi att kunna forsla den från platser där det är fysisk och ekonomiskt möjligt att producera el (som dansk vindkraft eller marockanska solceller) till de tättbefolkade områden där konsumtionen sker.

ANNONS

Läs också:

Grön miljardsatsning: Kraftjätte satsar på Sverige. Dagens PS

Elbrist hotar Sveriges gröna omställning. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]