I Norge ses drönare som en fråga för flygsäkerheten. Sverige saknar dock fortfarande teknik för att kunna förhindra och upptäcka drönare.
Drönarhotet: Grannländerna tar täten – Sverige halkar efter
Mest läst i kategorin
Sverige ligger efter grannländerna när det kommer till skydd mot drönare på flygplatser.
Detta trots ökade risker i det osäkra omvärldsläget, skriver SVT.
“Det vore nog dags att se över den delen att kunna detektera drönare och framför allt avfärda olika indikationer”, säger Per Engström, sektionschef på NOA.
Klar brist på drönarskydd
Efter flera rapporter om drönaraktivitet vid Arlanda i veckan som gått, står det klart att Sverige ligger efter sina grannländer när det gäller skydd mot drönarhot.
Trots den ökande risken för hybridattacker saknar Arlanda, enligt Luftfartsverket, effektiv teknik för att både förhindra och dokumentera olagliga drönarflygningar.
“Det är upp till varje enskild verksamhet att göra bedömningen vad man behöver göra för att bedriva säker verksamhet”, säger Christoffer Massinger, drönarsamordnare på Transportstyrelsen.
Avancerade drönare i grannländerna
I både Norge och Danmark har man tagit ett annat grepp och investerat i avancerade system för att spåra drönare vid flygplatserna.
“Vi har investerat i avancerad teknik för att upptäcka och identifiera drönare i luftrummet runt flygplatsen”, säger Johnnie Müller, säkerhetschef på Köpenhamns flygplats till Aftonbladet.
På Gardermoen flygplats i Oslo har man etablerat ett centralt kontrollcenter för drönarflygningar. Här kan personalen både detektera och dokumentera drönare samt lokalisera drönarpiloter.
“För oss är det en fråga om flygsäkerhet”, säger Nikola Tufekcic, chef för norska Avinors antidrönarprogram.
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.