Dagens PS

Domstolsverket tar hjälp av AI och VR för att råda bot på domarbristen

Ett stort steg mot nutiden att involvera både AI och VR i utbildningen av nya domare. (Foto: Getty Images)
Ett stort steg mot nutiden att involvera både AI och VR i utbildningen av nya domare. (Foto: Getty Images)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 03 dec. 2024Publicerad: 03 dec. 2024

Computer Sweden rapporterar om ett unikt projekt där Domstolsverket använder AI och VR för att utbilda framtidens domare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Domarbristen i Sverige är ett faktum. För att möta denna utmaning har Domstolsverket utvecklat en innovativ utbildningsplattform kallad Domsim skriver Computer Sweden.

Idén föddes under en workshop där man utmanades att tänka fritt och innovativt. Resultatet blev en AI-genererad utbildningsmiljö i VR, där blivande domare kan öva på att leda domstolsförhandlingar.

Behov av mer övning

Patrik Merovuo, samordnare för digitalt lärande på Domstolsverket, förklarar att notarier, blivande domare, ofta har begränsad möjlighet att öva på att leda förhandlingar. Den traditionella utbildningen ger dem viss erfarenhet, men tidsbrist gör att alla inte hinner prova på domarrollen i tillräcklig utsträckning.

Domsim är utformat för att överbrygga detta gap.

Med VR-glasögonen på kliver notarien in i en virtuell rättssal och axlar rollen som domare. Där möter de tilltalade, åklagare, protokollförare och åhörare. Scenarierna kan variera i komplexitet och innehålla olika utmaningar.

Kaotiska situationer

Utbildningsmiljön är designad för att simulera verkliga situationer, inklusive oväntade händelser. Det kan handla om allt från störande åhörare till aggressiva parter. Syftet är att ge notarierna möjlighet att träna på att hantera olika typer av situationer som kan uppstå under en förhandling.

En av fördelarna med Domsim är att det är AI-genererat. Det innebär att övningarna är dynamiska och anpassar sig efter användarens agerande. Varje simulering blir unik, vilket ger en mer realistisk och utmanande upplevelse.

ANNONS

Testning på domstolar

Domsim är fortfarande under utveckling, men en prototyp finns framme. Under våren 2024 planerar Domstolsverket att testa plattformen på tingsrätter och förvaltningsrätter runt om i landet. Man förväntar sig att få värdefull feedback från användarna för att kunna förbättra och vidareutveckla utbildningsmiljön.

Projektet har genomförts i samarbete med AWS innovationsteam och Knowit. John Lagström, innovationsledare på Domstolsverket, framhåller att projektet varit kostnadseffektivt och att det finns potential för att dela lösningen med andra myndigheter.

Domsim är ett exempel på hur ny teknik kan användas för att möta samhällsutmaningar och förbättra den offentliga sektorn.

Läs också:
AWS: Nu kan du ladda upp data fysiskt. Dagens PS
Vad döljer sig egentligen bakom arbetsgivarnas nya krav? Realtid
Domstol säjer okej till att “deportera” äldre. News 55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]